Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2007 17:40

Румуни відзначають день народження Чаушеску (ФОТО)

26 січня у Бухаресті у Національному музеї історії Румунії відкриється виставка керамічних виробів із зображенням колишнього диктатора країни Ніколає Чаушеску. Подія присвячена до 89-го дня народження політика.

Ніколає Чаушеску (1918-1989 роки) - діяч румунського і міжнародного комуністичного руху, правитель Румунії з 1965 по 1989 рік.

Генеральний секретар ЦК Румунської комуністичної партії (РКП) з 1965, Генеральний секретар РКП з 1969. Голова Держради Румунії з 1967, президент СРР (Соціалітична Республіка Румунія) з 1974.

Чаушеску засудив ініційоване СРСР вторгнення до Чехословаччини військ Варшавського договору 1968 року і в деяких питаннях дотримувався незалежного від Москви курсу в зовнішній і внутрішній політиці. Зокрема, диктатор безконтрольно брав кредити у країн Заходу, що досить швидко поставило економіку Румунії на межу колапсу. З 1980-го року виплата боргів за кредитами стала головним пріоритетом економіки Румунії. В результаті до 1989 року - фактично за кілька місяців до повалення режиму Чаушеску - Румунії вдалося розрахуватися практично зі всіма західними кредиторами. До цього часу Румунія стала чи не найбіднішою країною Східного блоку.

Чаушеску встановив у Румунії культ особи і навіть сам щиро вірив у власну популярність серед народу. 1989 року в країні відбулась революція: рятуючись від багатотисячного натовпу біля телецентру в Бухаресті, Ніколає Чаушеску утік зі столиці разом з дружиною Оленою на вертольоті. Проте незабаром їх затримала армія у невеликому містечку Тирговішта. Там же організували трибунал, який засудив Чаушеску до розстрілу. Вирок виконали негайно - відеозапис їхньої страти згодом демонструвався у багатьох країнах світу.

Подружжя Чаушеску поховане без пам"ятників в Бухаресті на військовому кладовищі Генча.

У них було троє дітей: Ніколає-молодший (Ніку), Зоя і Валентин. Після загибелі батьків Ніку і Зою засудили за різні (перш за все фінансові) зловживання і провели якийсь час в ув"язненні. Незабаром після звільнення Ніку помер від цирозу печінки. Валентин за життя батька не втручався у політику і згодом ніяким репресіям не піддавався.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Румуни відзначають день народження Чаушеску (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути