Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2018 09:15

Байдужість – хвороба всього світу: Олексій Суханов розповів, про що сьогодні говорить Україна
9

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Беззмінний ведучий ток-шоу "Говорить Україна" на телеканалі "Україна" Олексій Суханов у вільний час читає Островського, а між записом ефірів слухає класичну музику.

Сьомий рік є модератором публічних і непростих дискусій, а віднедавна опанував ще і українську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка "Кіборгів" приміряв образ відважного таксиста у детективному серіалі

Як змінюється з роками ток-шоу, що турбує громадян сьогодні та чи загадує бажання на Новий Рік, володар премії "Телетріумф" розповів Gazeta.ua.

Цієї осені українцям пощастило з аномально теплою погодою. Хтось поспішив влаштувати яскраві фотосесії, грати весілля. Як самі провели цей час?

Цієї осені ми переозвучували українською минулі випуски ток-шоу "Говорить Україна" на вимогу квотного законодавства. Тому часу на відпочинок не було багато, але я люблю бувати на природі.

Київ пахне історією. Люблю гуляти вечірнім містом, роздивлятися архітектурні пам'ятки, торкатися каштанів і відчувати їхню силу. Вони стоять незалежно від того, що відбувається навколо. Мені здається, в цьому великий сенс буття. Нам є чого у них повчитися: залишатися собою, дорослішаючи, старіючи і до останнього стояти, щоб не сталося. В цьому така глибинна сила життя! Ці дерева великий приклад для всіх нас. В цьому істина, а не в метушні навколо.

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Як балансуєте між Києвом та Юрмалою?

Я майже не балансую. Більшість часу проводжу в Україні. Раз на місяць, максимум на тиждень, не враховуючи відпустки, їжджу в Юрмалу, там у мене квіти, які треба поливати. У Києві працюю, а у Юрмалі моє місце сили, там відпочиваю і перезавантажуюсь подалі від людей. Навідміну від Риги та Києва там спокійно і можна побути на одинці з собою. Наче люди є і в той же час немає.

Веду програму українською на 100 % і мені це подобається

Віднедавна опанували українську. З чого почали?

Я веду програму "Говорить Україна" сьомий рік, протягом цього часу мозок вбирав інформацію. Почав більше займатися два роки тому і навіть у побуті намагався вживати деякі слова українською. Здолав свій поріг сумнівів. Зрозумів, що працювати у цій країні і не знати її мови неправильно. Я запропонував каналу, що розпочинатиму програму українською. Згодом став також завершувати ефір нею, начитувати анонси. І так крок за кроком почав входити в мову. Зараз веду програму українською на 100 % і мені це подобається.

Чия вимова з відомих українців подобається?

На каналі, де я працюю таких людей багато. Мої україномовні колеги: Олег Панюта, Ольга Грицик - всі. Якщо брати загалом, то Сергій Притула красиво говорить.

Телебачення має не розбещувати, а тримати планку

Як змінився сам формат ток-шоу?

Програму роблять люди і вони самі, їх погляди та ставлення до проблем змінюються. Тому і шоу міняється. Воно не може бути статичним протягом років. Змінюються вподобання глядачів і в цьому сенсі у телебачення дуже серйозне завдання - не розбещувати, а підтягувати, і тримати планку. Сьогодні навколо занадто багато метушні. Ми перестали думати не тільки над сенсом слова, а і перестали слухати один до одного. Як водії на дорозі: деякі поважають пішоходів, пропустять і ще посміхнуться, а деякі навіть не зупиняться на червоний. І в Європі така сама ситуація. Це не тільки наша хвороба, а світова. На неї страждають всі: від лідерів країн до звичайних громадян.

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Тому змінюються теми і погляд на них. Але мені здається, у своїй програмі я більше став звертати увагу на деталі, іноді навіть експерти роблять зауваження моїй прискіпливості. Але саме з деталей складається проблема. Одного разу не сказав потрібне слово людині, вона запам'ятала це. І так день за днем, не отримуючи потрібні слова герої опиняються у нас на шоу.

Не всім людям властива така уважність до ближнього. Хто виховав у Вас цю рису?

У мене були прекрасні батьки, бабуся з дідусем. Вони в мене вклали душу і навчили важливому: вчитися на чужих помилках. І ще мій вік, мені 44 роки, хоча не відчуваю себе на цю цифру. Сьогодні почав більше розуміти: що прожив не даремно ці роки і чогось таки навчився. Бачу, що людину, якщо вона прийшла, треба дослухати. Важливо не тільки слухати, а і чути. Є герої, які не хочуть нікого чути і я не розумію навіщо вони приходять.

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Про що сьогодні говорить Україна?

Про те саме: непорозуміння. Ми так і не навчилися слухати один одного, саме звідси всі проблеми. Можна взяти будь-яку тему і вона буде споріднена з непорозумінням, небажанням розуміти та неповагою. Нещодавно в студію прийшла жінка. Історія: дружина пішла від чоловіка через проблеми у ліжку. У мене виникає питання: ви прожили 21 рік разом, у вас двоє дітей. Невже сьогодні про це варто говорити тут? Це стосується лише вас, ніхто не примушує про це говорити. Де ваша повага один до одного? Навіть, якщо це єдине, що вас турбує і змусило піти від чоловіка, це можна інакше сформулювати. Але біда в тому, що не це стало причиною, а те, що чоловік вас бив всі ці роки і ви почали зловживати спиртним. Ось про це треба говорити, а не про рольові ігри у ліжку. Такі моменти треба викривати. Тепер вся країна, все їхнє село дізнається про це. Обмеженість свідомості. Жінка не розуміє, що принижує свого чоловіка і батька своїх дітей, як і їх теж. Вони у свою чергу потім теж стають героями нашої передачі.

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Якщо повага – це питання виховання. З чого треба почати батькам?

Неможливо навчити повазі, її треба прищеплювати. Треба виховувати чуйність і уважність. Не обмежувати дітей у виборі, говорити з ними і пояснювати. Людина має робити помилки, інакше не буде розуміння, що треба вчитися на помилках чужих. Не можна розмірковувати про смак кисіля, не скуштувавши його. Кожного разу у програмі ми намагаємся проговорювати це. Що не завжди йде на користь хронометражу, але це моя принципова позиція. Мені важливо не програму записати, а, щоб герой вийшов зі студії, почувши важливу для себе інформацію. Зрозумів, що над цим треба працювати, пішов з відчуттям користі від програми. Все інше - використання героїв, нам таке не потрібною.

Не їжджу у метро, люблю ходити пішки

Як змінила вас, часом непроста емоційно, передача?

Я став соціопатом, боюсь людей, став цінувати самотність, ставлення вцілому. Те, до чого я раніше ставився прохолодно, тепер для мне важливо. Я давно не їжджу у метро, просто мені не хочеться туди спускатися, люблю ходити пішки. Не дивлячись на це, навчився уважності і вмінню цінувати людей, саме справжніх. Тепер стосунки - це інвестиція, ти маєш розуміти, що поряд щирі люди, маєш заробляти довіру. Не накопичувати, а цінувати тих, хто поряд, щоб справжнє стало майбутнім.

Які особисто ваші критерії цієї справжньості?

Перш за все, щирість, відчуваєш серцем. Я уникаю людей, які намагаються всім сподобатися. Потрібно, щоб подобалися вчинки. Люблю людей, які мають свою позицію, принциповість, являють свою сутність.

Між записами ефірів йду у гримерку і слухаю красичну музику

Як розвиваєте себе у професії?

Багато читаю, слухаю музику, люблю Шопена і П'яццолу, вони різні, але мені подобаються. Обожнюю свою колекцію графіки та живопису. Спілкуюсь з неймовірними українськими митцями. Обожнюю проводити час з друзями біля каміну, пити червоне вино, дивитись їх роботи. Мені прийшло нещодавно поштою зібрання творів Островського, зараз читаю його п'єсу. Навіть між записами ефірів йду у гримерку і, коли вже геть важко, просто вмикаю у навушниках класику і слухаю. Вона звучить і лікує.

Друзям допомагаю, але сісти на голову теж не вийде

Буває так, що друзі користуються такою розсудливістю та просять розсудити їх конфлікт теж?

Я сам із задоволенням допомагаю друзям, адже мені не байдуже, що відбувається з ними. Але і сісти на голову теж не вийде. Я розумію, коли потрібна твоя допомога, а коли тобою користуються. І останнього не можна допускати.

Автор: Прес-служба
  Олексій Суханов
Олексій Суханов

Наскільки мрії Вашої юності реалізувались сьогодні?

Я завжди любив красу. І хотів, щоб вона мене оточувала. Навіть не дивлячись на всю недосконалість світу, вона мене оточує: у моїх друзях, захопленнях, музиці.

Скоро Новий Рік, час сімейних зустрічей та теплих традицій. Як святкуєте?

Традиційно Новий Рік з 31-го грудня на 1 січня зустрічаю у Києві з близькими друзями. А в перший день нового року летимо у Латвію. Прикрашаємо ялинку, спілкуємося вдома за пляшкою гарного шампанського. На столі небагато їжі, але обов'язково смачний торт на замовлення, обожнюю солодке.

І бажання загадуєте?

Авжеж, наші бажання, як і мрії матеріальні, якщо дуже захотіти, вони обов'язково здійсняться.

3 грудня, о 18:00 в ефірі телеканалу "Україна" відбудеться прем'єра 40-серійної україномовної детективної мелодрами власного виробництва "Виходьте без дзвінка". Головну роль в картині зіграє зірка художнього фільму "Кіборги" – Роман Семисал.

Зараз ви читаєте новину «Байдужість – хвороба всього світу: Олексій Суханов розповів, про що сьогодні говорить Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути