неділя, 20 лютого 2022 08:01

Курту Кобейну могло б виповнитися 55: маловідомі факти та популярні пісні музиканта

20 лютого американський співак, композитор і фронтмен гурту Nirvana Курт Кобейн міг би відзначати ювілей. Сьогодні йому виповнилося б 55 років. Однак 8 квітня 1994 року Кобейн покінчив життя самогубством пострілом з дробовика. На момент смерті йому було 27 років, був одружений і мав однорічну доньку.

Gazeta.ua пропонує згадати хіти культового музиканта та розповідає про його творчий шлях.

1985 року Кобейн організував гурт під назвою Fecal Matter. Рік по тому колектив розпався. Та касета з демозаписом спободобалася його другу - Крісту Новоселічу. Той запропонував зібрати новий гурт. Третім учасником став ударник Чед Ченнінг. Колектив змінив кілька назв – Skid Row, Ted Ed Fred, Bliss, Pen Cap Chew. Але зупинився на Nirvana.

Перший трек Love Buzz/Big Cheese вийшов 1988 року, а перший альбом Bleach - рік по тому. Слава до гурту прийшла 1991 року - після релізу другого альбому з назвою Nevermind. Сингл Smells Like Teen Spirit став хітом на MTV.

Автор: скріншот з відеоінтерв'ю 1993 року
  20 лютого Курт Кобейн міг би святкувати 55 років
20 лютого Курт Кобейн міг би святкувати 55 років

А за рік до популярності Кобейн познайомився в портлендському клубі з майбутньою дружиною - акторкою та співачкою Кортні Лав. Там вони обидва виступали з гуртами. 1992 року Лав завагітніла, тож 24 лютого того ж року на гавайському пляжі пара одружилася. На весільну церемонію Кобейн прийшов у піжамі. Як пояснив потім, йому "було ліньки вдягати костюм".

Донька виконавців Френсіс Бін Кобейн з'явилася на світ 18 серпня 1992 року. В її хрещені взяли британського рок-музиканта Майкла Стайла та голлівудську акторку Дрю Беррімор. Френсіс Бін спробувала себе як вокалістка, але згодом зайнялася мистецтвом. Нині вона відома як художниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роббі Вільямс святкує 48-річчя: згадуємо культові пісні, завдяки яким британський співак прославився

5 квітня 1994 року до будинку Кобейнів в американському Сіетлі приїхав електрик Ґері Сміт, щоб встановити систему безпеки. Йому не відчиняли. Через скляні двері оранжереї чоловіко побачив тіло, кров і рушницю. Зателефонув о 8:45 до поліції та місцевої радіостанції. Правоохоронці згодом повідомили, що музикант ввів собі дозу героїну, несумісну з життям, і вистрелив у голову з рушниці.

Кобейн мав проблеми зі здоров'ям з дитинства. Йому ставили діагноз "синдром дефіциту уваги та гіперактивності", згодом - біполярний афективний розлад. З 13 років співак експериментував з наркотичними препаратами. До 1991 року він мав наркотичну залежність. Лав також зловживала наркотиками, тому обом доводилося неодноразово проходити курс реабілітації. Але це не змінило ситуацію: з початку 1994 року і до моменту смерті Кобейн перебував у глибокій депресії, намагався кілька разів вбити себе. Але музикант стверджував, що це були помилки.

Згадуємо популярні треки у виконанні легендарного Курта Кобейна.

У США окружний суд Каліфорнії відхилив позов проти гурту Nirvana від 30-річного Спенсера Елдена, який скаржився на сексуальну експлуатацію. Елден подав до суду минулого року, заявивши про незаконне використання гуртом його оголеного дитячого фото на обкладинці альбому Nevermind.

Зараз ви читаєте новину «Курту Кобейну могло б виповнитися 55: маловідомі факти та популярні пісні музиканта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути