Ексклюзиви
неділя, 15 травня 2022 14:59

Kalush Orchestra: що відомо про переможців Євробачення-2022
5

Український гурт Kalush Orchestra здобув перемогу на Євробаченні-2022. А фронтмен Олег Псюк зі сцени закликав світ врятувати бійців з Азовсталі, яку блокують російські загарбники.

Що відомо про музичний колектив - читайте в матеріалі.

Гурт з'явився 2019 року й назвали його на честь Калуша - невеликого міста на Івано-Франківщині, звідки родом Псюк, зазначає ВВС.

"Більшість усіх подій мого життя були в Калуші. Я люблю менталітет цих людей, мені подобається, як звучить Калуш. "Калуш" - це щось серйозне", - розповів соліст.

Псюк підлітком допомагав на будівництві, копав колодязі й захоплювався музикою. Навчався у Львівському лісотехнічному університеті й мріяв заспівати з американським репером Eminem.

2019 року написав у Facebook, що збирає хіп-хоп гурт. Два роки по тому Kalush уже мав десятки мільйонів переглядів своїх пісень у Youtube, співпрацю з Alyona Alyona і "Океан Ельзи", а ще контракт з великим американським лейблом Def Jam. Починаючи з пісні "Зорі", яка вийшла в листопаді 2020-го, Kalush пішов найрозумнішим, за його словами, шляхом - поєднання хіп-хоп-естетики з чітким, прозорим мелодизмом і ліризмом.

Через два роки після створення Kalush музиканти запустили паралельний проєкт Kalush Orchestra - хіп-хоп-гурт, який робить акцент на реп із фольклорними мотивами та українську автентику.

У нацвідборі на Євробачення-2022 перемогла виконавиця Alina Pash. Однак її дискваліфікували через надання неправдивої інформації про поїздки до анексованого Криму. Тому у фінал представляти Україну відправили гурт Kalush Orchestra, який посів друге місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бандера з Калушем, у Соловйова горить: перемога України на Євробаченні сколихнула мережі

У Євробаченні-2022 у складі Kalush Orchestra взяли участь Олег Псюк, Тимофій Музичук, Саша Таб, Віталій Дужик, Ігор Діденчук. А ще на сцені був Килиммен - учасник гурту, який танцює брейкданс у костюмі килима. Його називають уособленням духу українських килимів і він не показує обличчя.

Конкурсна пісня гурту Stefania присвячена матері Псюка - Стефанії, яка живе в Калуші, працює продавчинею в магазині й була рада, що цього року на Великдень син приїхав додому. Два попередні Великодні соліст пропустив через роботу в гурті. Про пісню на свою честь жінка дізналася, коли Kalush Orchestra взяв участь у нацвідборі.

Український гурт Kalush Orchestra здобув перемогу на Євробаченні-2022
Фото: Getty Images
Конкурсна пісня гурту Stefania присвячена матері Псюка - Стефанії (ліворуч). А праворуч стоїть кохана Псюка Олександра
У Євробаченні-2022 у складі Kalush Orchestra взяли участь Олег Псюк, Тимофій Музичук, Саша Таб, Віталій Дужик, Ігор Діденчук
Коли Росія почала війну проти України, музиканти поверталися з концерту в Дніпрі
Перед поїздкою на Євробачення Kalush Orchestra мав тур Європою

"Пісня була написана до війни, і це була просто пісня про маму. Але зараз вона здобула нових значень. Багато людей сумують за своїми матерями або сприймають як символ "Україна - моя мати". Тому ця пісня близька для всіх", - каже фронтмен.

Коли Росія почала війну проти України, музиканти поверталися з концерту в Дніпрі. Перед кожним постав вибір, що робити далі. Один із музикантів Святослав Гнатенко пішов воювати. Воює тато й брат Тимофія Музичука. Решта почали волонтерити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сигнал Володимиру Путіну": НАТО відреагувало на перемогу України в Євробаченні

"Я багато думав, чим можу бути максимально корисним для країни. Я не служив в армії, ніколи не стріляв і подумав, що, можливо, можу бути кориснішим у чомусь іншому. Тоді й відкрив свою волонтерську організацію. Ми допомагаємо з прихистком, із ліками, із транспортом", - розповідає Псюк.

У березні стало відомо, що представники України на фінал в італійський Турин усе ж поїдуть. Перед поїздкою Kalush Orchestra мав тур Європою. Виступали в Ізраїлі, Нідерландах, Іспанії та Польщі, де збирали гроші на допомогу Україні.

У Турині гурт дав сотні інтерв'ю, заспівав Stefania з багатьма конкурсантами, у готельному номері записав разом із Jerry Heil пісню-подяку Анджеліні Джолі за візит в Україну. І здобув перемогу на Євробаченні-2022.

У мережі обговорюють не лише перемогу українського гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022, а й бали, які виставило українське журі іншим учасникам. А саме - 0 балів, які вони дали представнику Польщі Ochman.

Багато українців розцінили це як невдячність щодо Польщі, яка під час російського вторгнення допомагає і підтримує Україну.

Зараз ви читаєте новину «Kalush Orchestra: що відомо про переможців Євробачення-2022». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути