понеділок, 09 січня 2023 13:41

Джамала звинуватила окупантів в смерті відомого композитора
7

Співачка Джамала та композитор Сергій Круценко разом працювали над проєктом
Фото: facebook.com/jamalaofficial
Співачка Джамала та композитор Сергій Круценко разом працювали над проєктом
Співачка Джамала та композитор Сергій Круценко разом працювали над проєктом
Співачка Джамала та композитор Сергій Круценко разом працювали над проєктом
Співачка Джамала та композитор Сергій Круценко разом працювали над проєктом

Український композитор Сергій Круценко помер на 56-му році життя.

Він створив музику до більш як 30 художніх фільмів, серед яких "Хайтарма". Про смерть музиканта повідомила співачка Джамала у Facebook 8 січня.

"Помер мій друг та без перебільшення – абсолютний геній. Музикант, композитор, аранжувальник, оркестровик, поет, режисер, оператор та батько. Людина, з якою я працювала 1,5 року над масштабним проєктом, який не вписується в жодні стандартні рамки музичного твору. І тільки з ним я могла бути у творчості на всі 100 відсотків та 24/7. Та що там… Просто бути музикою, весь час поряд із ним. Він справді справжній геній", – написала Джамала.

Причину його смерті виконавиця не назвала. Але наголосила, що вона – на совісті російських окупантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такі моменти додають сил до перемоги" ‒ Джамала зустрілася з Байденом

"Сергій Круценко помер не на фронті, але я записую його смерть на рахунок нашого ворога, бо вони забирають не тільки наше життя, а й руйнують наше психологічне та фізичне здоров'я", – додала Джамала.

Під час повномасштабної війни Круценко залишався у Києві. Він працював між вимкненнями світла, ховаючись у бомбосховищі.

"Він дуже хвилювався. В прямому сенсі, ховав від бомб увесь матеріал, всю мою музику. І мав завантажити це все з поганим зв'язком, щоб перекинути на жорсткі диски та файлообмінник. Він розповідав, як залишав будильник на кожні 2 години для того, щоб керувати завантаженням… Два тижні поспіль. Після цього він так хвилювався за дітей, яких потрібно було вивезти. За маму, яка була незрячою. Їй було 83 роки та яку повністю доглядав він", – пояснила співачка.

Сергій Круценко – відомий український композитор, виконавець-мультиінструменталіст, продюсер, режисер, поет, спеціаліст з акустичних та візуальних технологій. Він написав музику, зокрема, для стрічок "Микита Кожум'яка", "Її молитва". Ще Круценко був художнім керівником та режисером всеукраїнського проєкту "Дивись українське". Митець був режисером фільму-опери "Коли цвіте папороть", режисером і співавтором міжнародного гуманістичного проєкту "Адреса на стіні".

Круценко працював як продюсер запису великих симфонічних складів для саундтреків кіно та великих концертних, театральних та шоу-постановок. Протягом 2004–2006 років зайймав посаду радника міністра культури з питань кіно та музичної політики.

Також він брав участь у розробці необхідних документів для вступу України до Eurimages – Європейського стандарту співвиробництва кінопродукту, у розробці та впровадженні законів про авторське право в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Джамала звинуватила окупантів в смерті відомого композитора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі