Ексклюзиви
неділя, 06 лютого 2022 09:01

70 років на престолі: яке рішення допомогло Єлизаветі ІІ стати королевою
15

6 лютого королева Великої Британії Єлизавета II відзначає 70 років з моменту сходження на престол. Але якби королева Марія Текська, баба Єлизавети ІІ, не схвалила певне рішення 1936 року, то цього могло б і не бути.

З 1910 року посідав трон король Георг V, дід правлячої королеви. Правив він менше, ніж Єлизавета ІІ, - 26 років. Король страждав від хронічних захворювань легень. Його не стало 20 січня 1936 року в 70 років. 50 років по тому світ дізнався, що придворний лікар Бертран Доусон провів евтаназію Георгу V після того, як той важко занедужав.

"Було очевидно, що остання стадія може тривати багато годин, що було невідомо пацієнту, але мало відповідало гідності та величі, яких він настільки заслуговував і які вимагали швидкого фіналу. Години очікування механічного кінця в той час, коли все справжнє життя вже покинуло тіло, лише втомлює свідків і тримає їх у такому напруженні, що вони не можуть скористатися втіхою думки, співчуття чи молитви", - написав Доусон у щоденнику.

Того ж дня оголосили, що новим королем Великої Британії став старший син королівського подружжя - принц Едуард. Він є дядьком Єлизавети ІІ. На момент вступу йому було 42 роки, не мав ще дружини і дітей. Та був закоханий в американську світську левицю Волліс Сімпсон, яка була заміжньою. Одразу після того, як Едуард VIII став королем, у лондонському суді розпочався процес розлучення Сімпсон. Однак королю, як главі англіканської церкви, забороняли мати шлюб з раніше заміжньою жінкою.

Королева Єлизавета ІІ відзначає платиновий ювілей, 4 лютого 2022 року
Фото: Reuters
Королева Єлизавета ІІ відвідує Центр енергетичного аналізу в Лабораторії оборонної науки і технологій у науковому парку Портон, Велика Британія, 15 жовтня 2020 року
Королева Єлизавета ІІ відзначає платиновий ювілей, 4 лютого 2022 року
Королева Єлизавета і принц Філіп позують з 35-м президентом США Джоном Кеннеді і першою леді Жаклін Кеннеді в Букінгемському палаці, 5 червня 1961 року
Королева Єлизавета відвідує Національний меморіал у Фолкстоні, південна Англія, 26 березня 2015 року

Ще до коронації, через 10 місяців царювання Едуард VIII зрікся престолу. Відповідний указ підписав 10 грудня 1936 року. Під час виступу наступного дня на радіо заявив: "Я знайшов неможливим нести тяжкий тягар відповідальності та виконувати обов'язки короля без допомоги та підтримки жінки, яку я люблю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Гаррі та Меган Маркл показали перше фото доньки Лілібет

Після цього королем став молодший брат Едуарда VIII і батько Єлизавети ІІ - принц Альберт. Зречення Едуарда призвело до кризи монархії. 1936 року члени кабінету міністрів країни запропонували Марії Текській передати їй права королеви-регента. Після цього, за їхнім задумом, вона мала зректися престолу на користь більш популярного серед англійців принца Георга, свого молодшого сина.

Політики запевняли, що Альберт не впорається з роллю короля. Але Марія Текська виступила проти цієї пропозиції. 11 грудня 1936 року Альберт зійшов на трон під ім'ям король Георг VI.

Шкідливі звички та напружений воєнний час вплинули на здоров'я монарха. У нього розвинулися атеросклероз, хвороба Бюргера та рак легенів. Георга VI не стало 6 лютого 1952 року.

Після його смерті на престол зійшла старша донька Альберта - принцеса Єлизавета з тронним ім'ям королева Єлизавета ІІ. Та цього могло б і не бути, якби того ж 1936 року Марія Текська прислухалася до політиків і зробила королем молодшого сина.

Принц Георга загинув у ДТП 1942 року. Якби тоді він був королем Великої Британії, то наступником на престол став би його старший син і двоюрідний брат Єлизавети II - принц Едвард, герцог Кентський.

2021 року було чимало скандалів навколо британської монаршої родини – від інтерв'ю Меґан Маркл і принца Гаррі американській ведучій Опрі Вінфрі до смерті чоловіка королеви Єлизавети ІІ принца Філіпа.

У перші місяці року Велика Британія, як і решта світу, перебувала в умовах пандемії. А члени королівської сім'ї віддалено виконували свої обов'язки. Тут герцогиня Кембридзька з людьми, які пережили Голокост, і молодіжними послами з "Освітнього фонду Голокосту" у День пам'яті Голокосту.

Зараз ви читаєте новину «70 років на престолі: яке рішення допомогло Єлизаветі ІІ стати королевою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути