Ексклюзиви
середа, 18 січня 2012 09:23

Загострення кризи цього року не пощадить нікого - Світовий банк

Загострення кризи цього року не пощадить нікого - Світовий банк

Світовий банк знизив сьогодні прогноз зростання світової економіки в 2012 році до 2,5% - в порівнянні з 3,6%, що очікувалися експертами банку влітку 2011 року.

Причиною стали ризики для світової економіки у зв'язку з рецесією в єврозоні.

Відповідно до останнього звіту Global Economic Prospects, ВВП єврозони скоротиться цього року на 0,3%.

Країни, що розвиваються, в цій ситуації повинні бути готові до ризиків уповільнення економічного зростання, йдеться в доповіді.

Світовий банк в цілому знизив прогноз економічного зростання на 2012 рік для країн, що розвиваються, до 5,4% - проти колишніх 6,2%.

Уповільнення економічного зростання вже проявляється в ослабленні світової торгівлі та зниженні цін на сировинні товари, зазначають експерти.

У 2011 році світовий експорт товарів і послуг збільшився, за оцінками, на 6,6% (зниження в порівнянні із зростанням на 12,4% в 2010 році), а в 2012 році прогнозується його зростання лише на 4,7%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближчими тижнями селяни опиняться у жахливій ситуації - експерт

Світові ціни на енергоресурси, метали і мінеральну сировину, сільськогосподарську продукцію вже знизилися на 10%, 25% і 19% відповідно в порівнянні з останніми максимальними значеннями 2011 року.

"Ескалація кризи не пощадить нікого. Зниження темпів економічного зростання і в розвинених, і в країнах, що розвиваються може стати таким же або навіть більшим, ніж в 2008-2009 роках", - вважає менеджер Світового банку з досліджень глобальної макроекономіки і провідний автор доповіді Ендрю Бернс.є

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська "труба" коштує не більше $100 мільярдів - експерт

"Поки ще є час, країнам, що розвиваються, необхідно оцінити свої вразливі місця і підготуватися до нових шоків", - заявив головний економіст Світового банку Джастін Лін Йіфу.

Щоб підготуватися до цієї можливості, країни, що розвиваються, повинні заздалегідь профінансувати дефіцити своїх бюджетів, визначити пріоритети витрат на системи соціального захисту та провести стрес-тестування національних банків, вважають у СБ.

Зараз ви читаєте новину «Загострення кризи цього року не пощадить нікого - Світовий банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути