вівторок, 24 липня 2012 09:16

З України за роки незалежності вивели в офшори $167 мільярдів

З України за роки незалежності вивели в офшори $167 мільярдів
За 21 рік незалежності з України було виведено $167 млрд. Фото: 4vlada.com

Неурядова організація Tax Justice Network оприлюднила дослідження The Price of Offshore Revisited, згідно з яким в офшорах зберігаються світові активи на суму не менше $21 трлн.

Ця цифра була отримана на основі розрахунків, які враховують дані МФВ та національних центробанків, тому не враховує ввезення в офшори матеріальних цінностей. З їх урахуванням сума ліквідних цінностей може сягнути $32 трлн, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Сила відтоку".

Лідером з вивезення капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено $1,19 трлн. На другому місці перебуває Росія, відтік капіталу з якої почався лише в 1990 році, - відтоді з країни пішло $798 млрд.

У топ-5 також входять Південна Корея ($779 млрд), Бразилія ($520 млрд) і Кувейт ($496 млрд). Україна перебуває на дев'ятому місці, істотно поступаючись Аргентині (восьме місце, $399 млрд). За 21 рік незалежності з України було виведено $167 млрд. Замикає топ-10 Казахстан з сумою $138 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ розповіли, як важко було здійснити рекордну позику на $2 мільярди

Заявлена ??сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік ($165,2 млрд). Крім того, вона більш ніж удвічі більше обсягу державного боргу на кінець червня - $60 млрд.

Організація Tax Justice Network, утворена в 2003 році, є коаліцією економістів лівого спектру. Вона займається вивченням наслідків ухилення від сплати податків, у тому числі через офшори. Членами організації є в основному європейські економісти, а її штаб-квартира знаходиться в Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «З України за роки незалежності вивели в офшори $167 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути