четвер, 12 січня 2012 11:23

Українську енергетику остаточно розпродадуть через 5 років?

Українську енергетику остаточно розпродадуть через 5 років?

Держава 5 років буде контролювати приватизаційні зобов'язання, взяті покупцями держпакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних компаній.

Про це повідомив голова Фонду державного майна Олександр Рябченко після конкурсів з продажу 40,061% акцій ПАТ "Донецькобленерго" і 25% "Дніпроенерго"

"У держави залишається по 25% акцій по кожній компанії і залишається контроль за виконанням інвестиційних зобов'язань, які беруть на себе покупці", - сказав він.

За його словами, інвестор подає на конкурс план розвитку компанії, який є нерозривною частиною угоди купівлі-продажу разом з конкурсними умовами.

"Таким чином держава контролює виконання всіх цих зобов'язань в цілому. Термін контролю - 5 років ", - пояснив Рябченко.

Глава Фонду додав, що наступні торги акціями енергокомпаніями відбудуться за планом: 20 січня по "Закарпаттяобленерго", 3 лютого - "Вінницяобленерго" та 7 лютого - "Чернівціобленерго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземці хочуть купувати задешево, тому ми продаємо нашим інвесторам - Рябченко

"Далі ми готуємо ще три компанії, за яким найближчим часом буде оголошено конкурси", - поінформував він.

Рябченко вважає, що більшість енергокомпаній приватизують в першій половині року.

"Можемо не встигнути ще дві компанії теплової генерації ("Центренерго" і "Донбасенерго") приватизувати за цей час, тому що вони найменш готові до приватизації, всі інші компанії будуть приватизовані протягом двох кварталів поточного року", - повідомив він.

Рябченко додав, що Фонд держмайна продовжить встановлювати початкові ціни на акції підприємств енергетики вище їх ринкових котирувань.

"Ми вважаємо, що сьогодні, коли в компаній обмежений інвестиційний ресурс і немає великого попиту іноземних компаній на українську енергетику, це правильна, ефективна практика, яка дає державі хороший результат. Фонд державного майна за 11 днів січня забезпечив надходження до держбюджету 2,4 млрд грн - це майже четверта частина річного плану", - сказав він.

За підсумками конкурсів 40,061% акцій ПАТ "Донецькобленерго" і 25% "Дніпроенерго" купить компанія ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.

Зараз ви читаєте новину «Українську енергетику остаточно розпродадуть через 5 років?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути