середа, 26 червня 2013 14:28

Україні слід будь-якою ціною нарощувати видобуток власного газу - експерт

Україні слід будь-якою ціною нарощувати видобуток власного газу - експерт
В'ячеслав Княжицький: Має робитися все, що тільки можливо, щоб завантажити свою газотранспортну систему. Фото: ua-energy.org

Україні треба робити все для того, щоб розвивати власних видобуток газу.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив колишній посол з особливих доручень з питань енергетичної безпеки МЗС України В'ячеслав Княжицький.

"Має робитися все, що тільки можливо, щоб завантажити свою газотранспортну систему власним газом якомога більше. Сьогодні Україна дорого платить за бурові плавучі установки. Але вони поступово окупляться. Тут справа не у конкретних вишках, а в тому, що нам потрібно завантажувати свою газотранспортну систему. Я вважаю, що це - єдиний вихід з того безладдя, яке відбувається у наших стосунках з Росією. Ми повинні пам'ятати, що треба робити багато того, чого ми раніше не робили. Тільки так ми станемо менше залежні від транзиту російського газу", - наголосив колишній посол.

Він нагадав, що в Україні намагалися диверсифікувати закупки ядерного палива, коли підписали контракт на постачання палива виробництва американською компанією "Вестінгхаус". Утім, ці намагання так нічим і не закінчилися. Україна досі отримує паливо лише від одного виробника - російської компанії ТВЕЛ.

"Я пам'ятаю слова тодішнього віце-прем'єра Віталія Гайдука, коли його питали, про те, що американське паливо буде набагато дорожче. Він казав: ми маємо іти на ці витрати на першому етапі. Так, зараз це буде не рентабельне. Але потім все одно вийде дешевше. Ми маємо йти на таку диверсифікацію. Тому і нам інколи потрібно йти на додаткові витрати, але досягти газової диверсифікації. Тоді ціни на газ будуть прозорими, як у Європі. Тарифи не будуть керуватися з Москви", - зазначив Княжицький.

Зараз ви читаєте новину «Україні слід будь-якою ціною нарощувати видобуток власного газу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути