вівторок, 15 листопада 2011 09:43

Україна "виб'є" Францію з ринку зерна Північної Африки - експерти

Україна "виб'є" Францію з ринку зерна Північної Африки - експерти

Істотне збільшення поставок зерна з Росії, України та Казахстану може привести до того, що Франція втратить статус другого в світі експортера пшениці. Це також стосуватиметься США, що є головним експортером цього продукту.

Про це пише агентство Bloomberg.

На думку експертів, найбільший вплив українська пшениця матиме на на ринки Північної Африки.

"Україна може запропонувати для Північної Африки пшеницю на 10-15 доларів за тонну дешевше, ніж Франція", - вважає директор аналітичного департаменту консалтіноговой групи "ААА" Марія Колесник.

Французькі експортери розуміють, що їхні позиції в регіоні значно ослабли. Франція досі є провідним постачальником пшениці в країни Магрибу, проте з часом ситуація може змінитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урожай зернових уже перевалив за 54 мільйони тонн

"Колись Алжир скаже: "Ми не будемо платити велетенські суми, якщо можна придбати зерно іншого походження за нижчою ціною", - зазначив аналітик найбільшого французького експортера пшениці компанії InVivo П'єр Райе.

За прогнозами Міністерства сільського господарства США, активізація України, Росії та Казахстану, які скасували експортні мита, експорт пшениці з США в цьому сезоні може скоротиться на 24% - до 26,5 млн тонн, що є найбільшим падінням за чверть століття. Уряд Франції також очікує зниження експорту пшениці з 21,6 млн тонн до 16,6 млн тонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продала за кордон 5,5 мільйона тонн зерна

Росія в цьому сезоні експортує близько 19 млн тонн пшениці (минулого року - 3,98 млн тонн), України - 8 млн тонн (минулого року - 4,3 млн тонн), а Казахстан - 8,5 млн тонн (минулого року - 5,52 млн тонн).

Зараз ви читаєте новину «Україна "виб'є" Францію з ринку зерна Північної Африки - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути