понеділок, 26 листопада 2012 09:17

Україна прийматиме азербайджанський газ через LNG-термінал

Україна прийматиме азербайджанський газ через LNG-термінал
На початковому етапі постачання газу з Азербайджану в Україну будуть здійснюватися через LNG-термінал. Фото: iport.info

На початковому етапі постачання газу з Азербайджану в Україну будуть здійснюватися через LNG-термінал.

Про це з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості пише "Комерсант-Україна" у публікації "Зі Сходу повіяло газом".

"Поки Туреччина й Азербайджан не приступили до реалізації конкретних маршрутів доставки газу на європейський ринок. І навіть якщо не приступлять, у нас є план отримання азербайджанського газу. Через два роки ми плануємо запустити плавучий термінал, що дозволяє імпортувати газ в країну, а до кінця 2016 року добудувати стаціонарний. Мобільний термінал до того часу можна буде перемістити в Грузію і використовувати для скраплення азербайджанського газу", - зазначило джерело.

Більш того, за даними джерела в Міненерго, в перспективі Україна готова інвестувати кошти в будівництво терміналу зі зріджування газу на території Грузії. Співрозмовник видання нагадав, що Україна розраховує на щорічну поставку як мінімум 15 млрд куб. м газу з Азербайджану. Раніше голова координаційної ради держпідприємства "Національний проект LNG-термінал" Віталій Дем'янюк заявив, що до кінця року його підприємство має намір залучити кредити двох європейських банків на 165 млн євро для реалізації проекту, а також підписати договори з іспанською Enagas і корейської Kogas.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич зазначає, що азербайджанський газ сьогодні наполовину дешевше російського.

"Але навіть якщо ця вартість виросте, і Азербайджан почне спиратися в контрактах на формулу цін, за якими експортують зріджений газ країни Перської затоки, це все одно буде на третину нижче спеціальної ціни, за якою нам продає паливо "Газпром", - зазначив Марунич.

Створення двох LNG-терміналів вимагатиме інвестицій мінімум в $2 млрд, а не $1,1 млрд, як планувалося раніше.

Нагадаємо, в п'ятницю посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі повідомив, що з 2017 року Азербайджан почне експортувати в Україну свій газ.

Зараз ви читаєте новину «Україна прийматиме азербайджанський газ через LNG-термінал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути