Ексклюзиви
четвер, 24 жовтня 2013 11:02

Україна, Хорватія та Угорщина вирішили створити спільний газовий коридор

Україна, Хорватія та Угорщина вирішили створити спільний газовий коридор
Україна, Хорватія і Угорщина домовилися створити Адріатичний газовий коридор. Фото: inpress.ua

Україна, Хорватія та Угорщина домовилися розширити існуючі трубопроводи з метою створення коридору, по якому буде транспортуватися природний газ через ці три країни і підключитися до майбутнього Трансадріатичного газопроводу в Південній Європі.

"Нова інфраструктура дозволить нам постачати газ на східно-європейський ринок", - сказав заступник міністра закордонних справ Хорватії Йошко Клішович.

За його словами, прем'єр-міністри трьох країн готові підписати договір найближчим часом.

Цей газовий коридор дозволить диверсифікувати поставки блакитного палива, підвищити безпеку енергопостачань в регіоні і сприятиме зниженню залежності Європи від російського газу на тлі загострення газових відносин між Україною і Росією.

У Хорватії коридор повинен бути підключений до терміналу зрідженого природного газу на острові Крк, так само як і до Трансадріатичного газопроводу на півдні країни, заявив Клішович.

ТАГ, розроблений норвезькою Statoil ASA, німецької EON SE і швейцарської Axpo, буде направляти 10 млрд куб. м азербайджанського газу на рік в Італію з кордону Туреччини і ЄС, через Грецію і Албанію.

За словами Клішовича, проект може фінансуватися за рахунок коштів ЄС і зацікавлених компаній. Водночас він не назвав вартість реалізації проекту.

Зараз ви читаєте новину «Україна, Хорватія та Угорщина вирішили створити спільний газовий коридор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути