пʼятниця, 28 жовтня 2011 10:03

Ще одна німецька компанія домоглася знижки від "Газпрому"

Ще одна німецька компанія домоглася знижки від "Газпрому"

Німецька VNG AG домоглася від "Газпрому" знижку на ціну на газ. За даними агентства "Інтерфакс", торік VNG купувала російський газ по $ 286 доларів за тисячу кубометрів, а тепер вона знизилася, хоча наскільки, не уточнюється.

Німеччина - найбільший експортний ринок "Газпрому" в Європі - 34 млрд куб. м газу в 2010 році, і, незважаючи на те що VNG є не найбільшим споживачем "Газпрому", монополія навіть намагалася раніше отримати над VNG контроль, пише "Комерсант Україна" в публікації "Газпром" знову поступився у Німеччині".

VNG - фактично монополіст на ринку Східної Німеччини, який володіє мережею газопроводів протяжністю близько 7 тис. км і пропускною здатністю 2,3 млрд куб. м газу на рік, а також чотирма ПСГ.

Однак частка "Газпрому" в VNG не перевищує сьогодні 10,5% акцій, 48% акцій - у німецького комунального холдингу EWE.

Те, що VNG домагалася від "Газпрому" зниження ціни на газ, не дивно, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу", "тому що цього вимагають абсолютно всі споживачі "Газпрому" в Європі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров сподівається на удачу в перегворах з РФ і тарифи на газ поки не підвищуватиме

Всі вони не згодні з прив'язкою ціни газу до вартості нафти, нагадує аналітик, а також наполягають на введенні в контракти спотової складової, адже газ на спотовому ринку зараз коштує приблизно на $ 100 дешевше, ніж трубопровідний.

Основні клієнти "Газпрому" в Німеччині - E. ON Ruhrgas і Wingas - домоглися перегляду контрактів з "Газпромом" ще на початку 2010 року, спотова складова в їх контрактах - 16%.

Експерти вже неодноразово критикували "Газпром" за небажання йти на перегляд контрактних формул з клієнтами в Європі: виручка монополії на експорті зростає, але частка ринку в Європі падає.

Клієнти "Газпрому" або вже запускали арбітражні процедури через цінові суперечки, або загрожували "Газпрому" подібними розглядами.

Незважаючи на це, не тільки сам "Газпром", але й російська влада не раз заявляла, що відмовлятися від прив'язки вартості газу до нафтових котирувань не хоче.

Арбітражні розгляди "Газпром" не лякають - неофіційно в монополії завжди давали зрозуміти, що вони тривають іноді більше року, а рішення суду по конкретній справі ніколи не є прецедентом для аналогічних справ.

Зараз ви читаєте новину «Ще одна німецька компанія домоглася знижки від "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути