понеділок, 19 березня 2012 10:06

"Регіонал" запропонував збирати з аграріїв ще по 6,5 мільярда щороку

"Регіонал" запропонував збирати з аграріїв ще по 6,5 мільярда щороку

У п'ятницю, 16 березня, був оприлюднений текст законопроекту №10209 зі змінами до Податкового кодексу, що передбачає введення однопроцентного збору для власників і орендарів земель сільськогосподарського призначення.

Його автор народний депутат від Партії регіонів Євген Сігал пропонує аграріям перераховувати до бюджетів розвитку сільських рад частину нормативної оцінки землі рівними частинами - за кожен календарний місяць протягом 30 днів, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Гроші намацують землю".

Аналогічну схему місяць тому запропонував глава парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник (Партія регіонів), щоб збільшити доходи місцевих бюджетів на 3,5-4,5 млрд грн.

Сігал оцінив суму передбачуваних відрахувань в 3-4 млрд грн.

"Вони потрібні для вирішення елементарних проблем населених пунктів - благоустрою територій, ремонту доріг та об'єктів інфраструктури, освітлення вулиць", - пояснив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова разом з американцями взялася за боротьбу з офшорами

Сігал заявив, що протягом найближчого тижня замість цього він подасть новий законопроект, що передбачає збільшену удвічі ставку.

Двовідсотковий збір дозволить збільшити доходи бюджетів на 6,5 млрд гривень на рік, підрахував він.

"У своїй масі депутати в Раді хто? Такі ж бізнесмени, як і я, і їм доведеться платити збір з власної кишені. Якщо вони будуть думати тільки про себе, то провалять законопроект", - пояснює Сігал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Податковій пообіцяли не тиснути на бізнес через обіцянки Януковича

Експерт із земельних питань Української аграрної конфедерації Олександр Поліводський наголошує, що розширення переліку податків і зборів суперечить Податковому кодексу.

"Адже наповнювати бюджети можна дуже просто, створюючи умови для інвесторів, гарантуючи право власності і забезпечуючи дотримання стабільного податкового законодавства", - упевнений він.

Парламентарії мають намір підтримати законопроект, але з меншим податковим навантаженням - 1%.

За словами заступника глави комітету Верховної ради з питань агарної політики Валерія Бевзенко (Партія регіонів), комітет уже схвалив ініціативу пана Калетника, тому швидше за все сесійний зал підтримає саме його документ.

"1% - це те, з чого потрібно починати, ніколи не потрібно йти великими стрибками. Нормативна оцінка ріллі і так сильно завищена, що призводить до збільшення собівартості сільгосппродукції і не може не позначитися на відпускних цінах. Введення додаткового податкового навантаження також може стати чинником підвищення цін", - переконаний Бевзенк.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" запропонував збирати з аграріїв ще по 6,5 мільярда щороку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути