пʼятниця, 20 липня 2012 16:30

"Потужний економіст" Ющенко витягнув би Україну з передкризового стану - експерт

"Потужний економіст" Ющенко витягнув би Україну з передкризового стану - експерт
Експерт про Віктора Ющенка: це потужний економіст і фінансист. Фото: ura-inform.com

Нова хвиля економічної кризи в Україні зачепить великі міста і експортні галузі економіки.

Таку думку висловив у коментарі Gazeta.ua експерт з економічних питань Богдан Дубас.

"У світі економічна криза почалася з перевиробництва і краху фінансових систем, - зазначає фахівець. - А у нас це все у початковому стані, ми молода держава. Якщо селянину розповідати про кризу, то він слухати не буде. Бо як вирощував свою картопельку і жив зі свого доходу, так і живе. Криза може зачепити тільки великі міста і велику економіку — металургію, хімію, електроенергетику. Тобто, виробництво знижуватиметься насамперед в експортних галузях. Вони автоматично потягнуть вниз усю економіку".

На думку Дубаса, аби уникнути кризи, треба скористатися досвідом країн Балтії та Грузії.

"У цих державах 5-7 видів податків, а в Україні - 130. Подолана корупція, нема хабарництва, найвищі гарантії інвестицій. От вам і вихід із кризи. Для нас критичним стане наступний рік - повернення великих коштів за набрані позики. А повертати нема з чого. Ефективно повертав зовнішні запозичення тільки Віктор Ющенко за часи свого прем'єрства. На мою думку, його б варто зараз поставити прем'єром. Він міг би витягнути країну з передкризового стану. Він потужний економіст і фінансист, має досвід президентства", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 12 регіонах України жодна людина не уклала договір на "доступне житло"

Утім, суспільство треба готувати не до кризи, а до виходу з неї, переконаний Дубас.

"Треба змінити законодавчу базу задля створення сприятливого бізнес-клімату, провести адміністративно-територіальну реформу. У громади мають залишатися 70-80 відсотків податків. ПДВ експортерам треба повертати автоматично. Для сільських жителів головне, щоб вчасно платили пенсії. Бо на селі позалишалися переважно літні люди, і вони живуть з пенсій та своєї праці. Якщо підняти наше сільське господарство, то в нас ніколи не буде кризи. Україна може стати продовольчим банком світу. У нас є всі можливості, щоб підняти аграрний сектор на промисловий рівень. І тоді у нас буде не тільки виробництво, а й глибока переробка і зберігання продукції. Сільське господарство - наша головна конкурентна перевага. Його розвиток потягне вгору всі інші галузі", - підсумував Дубас.

Нагадаємо, за перше півріччя 2012 року промислове виробництво в Україні зросло на 0,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року, за повідомленням Держстату.

При цьому в червні обсяги виробництва знизилися на 2,5% порівняно з травнем цього року та на 1,4% щодо червня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «"Потужний економіст" Ющенко витягнув би Україну з передкризового стану - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути