пʼятниця, 07 вересня 2012 19:30

НБУ пояснив, чому в Україні фіксують дефляцію

НБУ пояснив, чому в Україні фіксують дефляцію
Олександр Петрик: підстав говорити про дефляцію вже немає. Фото: dagda.com.ua

У серпні 2012 року індекс споживчих цін у порівнянні з попереднім місяцем знизився на 0,3%.

Про це у відеозверненні повідомив заступник директора генерального економічного департаменту національного банку України (НБУ) Олександр Петрик.

Він повідомив, що в річному вимірі інфляція стала нульовою, тобто вийшла із зони від'ємних значень, і підстав говорити про дефляцію вже немає.

Фахівець пояснив, що основним чинником такого зниження в серпні залишалось зниження рівня цін на продовольчу групу товарів. Найбільше зниження відбулося за двома сезонними товарними групами: овочі й фрукти. Так ціни на фрукти знизилися на 6,7%, а овочі - на 7,9%.

"Ураховуючи те, що загальна вага овочів і фруктів у споживчому кошику становить 8,5%, то їх внесок у зниження цін був від'ємним. Ціни на інші товарні групи змінювалися у незначному діапазоні, зокрема, у серпні ціни на 298 товарів із 335 товарів та послуг змінювалися менше, ніж на 1%", - сказав Петрик.

Як приклад він навів ціни за групою: плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива за місяць зросли лише на 0,1%.

Крім того, на паливо, за даними НБУ, ціни зросли також на 0,1%, що сприяло тому, що ціни на транспортні послуги залишилися незмінними.

"На решту послуг ціни також практично не змінилися. Зокрема, зміна варіювалася від зниження в -0,3% у сфері охорони здоров'я до зростання в 0,2% на послуги ресторанів та готелів. Ціни на оброблені товари переважно залишилися на рівні попереднього місяця (ціни на одяг та взуття навіть знизилися на 0,3%). Така контрольована і незначна інфляція була наслідком помірності споживчого попиту та стабільності на валютному ринку в серпні цього року", - зауважив Петрик.

Крім того, він повідомив, що в серпні індекс цін виробників зріс на 0,5%, його зміна в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця +1,4%.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, дефляція в Україні в липні 2012 року зафіксована на рівні 0,2%.

Зараз ви читаєте новину «НБУ пояснив, чому в Україні фіксують дефляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути