пʼятниця, 13 липня 2012 09:16

Названі умови розміщення валютних облігацій для населення

Названі умови розміщення валютних облігацій для населення
Мінфін планує восени розмістити казначейські облігації на $200-300 млн. Фото: podrobnosti.ua

Міністерство фінансів планує восени розмістити казначейські облігації на $200-300 млн.

Їх почнуть розміщувати відразу після підписання президентом прийнятого законопроекту №10630 та постанови уряду, що регламентує механізм випуску облігацій, пише "Комерсант-Укаріана" в публікації "Населення залучають до боргу".

Верховна Рада 4 липня дозволила випуск казначейських облігацій, номінованих в іноземній валюті. Можливість випуску гривневих КО у Мінфіну була з 2006 року.

Новий інструмент, таким чином, може з'явитися вже восени, перший обсяг емісії становитиме $200-300 млн. Держпапери для фізичних осіб, випущені в документарній формі, будуть не іменними, а на пред'явника. Їх випустять в доларах США з терміном обігу два роки номіналом $500 кожна. Прибутковість паперів ще не визначена, але, за словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук, вона коливатиметься в діапазоні між середньою ставкою банківських депозитів для населення (доларовий річний індекс UIRD становить 7,76%) і валютних ОВДП (9, 3%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна запозичила на фінансовому ринку 50 мільярдів гривень - Мінфін

Таким чином, прибутковість може становити 8,5%, виплата купона буде здійснюватися один раз на півроку або по закінченню терміну обігу. Розглядається можливість погашення казначейських облігацій у валюті, обраній одержувачем.

Це вже друга спроба Мінфіну запустити на ринку цей інструмент. Спочатку гривневі казначейські зобов'язання, випущені в 2009 році обсягом 200 млн грн, намагався розміщувати "Ощадбанк". Проте спроба провалилася - папери з прибутковістю 16% річних нікого не зацікавили.

До того ж президент Віктор Ющенко заявляв тоді, що неіменні казначейські облігації дозволяють легалізувати доходи, отримані злочинним шляхом. В результаті "Ощадбанку" за вересень-листопад 2009 року вдалося розмістити папери всього на 1,33 млн грн. Однак уряд це не бентежить.

"Операції до 150 тисяч гривень проходять без фінансового моніторингу", - зазначила Пахачук.

Зараз ви читаєте новину «Названі умови розміщення валютних облігацій для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути