пʼятниця, 25 листопада 2011 15:22

Клюєв хоче квотувати експорт нафти і газу

Клюєв хоче квотувати експорт нафти і газу

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує ввести режим ліцензування і встановити квоти на експорт природного газу українського походження в 2012 році в обсязі 5 млн 596,9 тис. куб м.

Про це ідеться у розробленому міністерством проекті урядової постанови.

Цим же документом квоти на експорт сирої нафти українського походження в наступному році пропонується встановити в обсязі 5 тис. 597,3 тонн.

Як зазначають у МЕРТ, прийняття постанови "дозволить забезпечити формування раціональної структури експорту та імпорту окремих видів товарів і виконання відповідних міжнародних угод України".

"Перелік товарів вноситься з метою забезпечення державного контролю, забезпечення енергетичної безпеки країни, ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів", - ідеться в пояснювальній записці до проекту урядової постанови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" може перетворитися на "Лівелу-2" і позбавити бюджет 25 мільярдів - експерт

Як відомо, у 2010 і 2011 роках природний газ і нафта українського походження входили до переліку товарів, що підлягають ліцензуванню, але обсяг квот щодо їх експорту не затверджувався.

При цьому якщо в минулому році ліцензії на експорт природного газу і нафти видавалися за погодженням з профільним міністерством, то в 2012 році МЕРТ пропонує їх видавати з урахуванням рішення створеної ним комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найгіршому разі бензин подорожчає до 15 гривень - експерт

Верховна Рада 17 червня дозволила експорт українського природного газу. Закон "Про основи функціонування ринку природного газу" був доповнений положенням, яке дозволяє НАК "Нафтогаз України" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, який видобувається в країні, в обсязі, затвердженому профільним міністерством.

На початку вересня 2011 року міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив: якщо "Газпром" буде наполягати на необхідності закупівлі "Нафтогазом" російського газу в надлишкових обсягах, обумовлених у довгострокових газових контрактах 2009 року, Україна буде експортувати газ власного видобутку. Реекспорт російського газу заборонений чинними угодами.

Зараз ви читаєте новину «Клюєв хоче квотувати експорт нафти і газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути