пʼятниця, 28 жовтня 2011 09:42

Грецію даремно взяли до єврозони - Саркозі

Грецію даремно взяли до єврозони - Саркозі

Президент Франції Ніколя Саркозі зробив несподівану заяву, сказавши, що прийняття Греції в єврозону в 2001 році було помилкою.

Цю думку раніше неодноразово висловлювали різні експерти, але на такому високому рівні подібний коментар прозвучав вперше, передає BBC.

В інтерв'ю французькому телебаченню Саркозі сказав, що тоді не слід було цього робити, бо представлені грецькою владою статистичні показники були невірні, а економічна ситуація в країні не відповідала загальноєвропейським вимогам про стабільність.

Міністр закордонних справ Греції Ставрос Ламбріндіс в інтерв'ю BBC парирував це, сказавши, що при всіх своїх проблемах Греція не є причиною нинішньої боргової кризи єврозони.

"Те ж саме ми бачимо в Португалії, Ірландії, Іспанії та Італії. Марно робити одну країну цапом-відбувайлом, якщо маєш справу із загальноєвропейською проблемою", - заявив він.

У середу-четвер європейські лідери досягли "епохальної" угоди з порятунку єдиної європейської валюти, частиною якої є списання 50% зовнішнього боргу Греції.

Втім, французький президент висловив також упевненість у правильності ухваленого рішення, оскільки завдяки йому нинішня влада Греції зможе виправити ситуацію.

"Якби Греція оголосила дефолт, почався б ефект доміно, який би захопив всіх", - вважає Саркозі.

Буквально за кілька хвилин до заяви Саркозі грецький прем'єр-міністр Георгіос Папандреу сказав, що досягнута лідерами ЄС угода дасть Греції часом побудувати "абсолютно нову країну".

Зараз ви читаєте новину «Грецію даремно взяли до єврозони - Саркозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути