понеділок, 12 листопада 2012 10:47

Греції терміново потрібно знайти понад 5 мільярдів євро, щоб уникнути дефолту

Греції терміново потрібно знайти понад 5 мільярдів євро, щоб уникнути дефолту
Європейські дипломати виключають ймовірність дефолту Греції в середині листопада. Фото: obozrevatel.com

Греції до кінця цього тижня належить вишукати не менше 5 млрд євро, щоб розплатитися з боргами, термін виплати яких настає 16 листопада.

Міжнародні кредитори країни при цьому поки не ухвалили рішення про надання їй чергового траншу допомоги на 31,5 млрд євро, незважаючи на затвердження Афінами нових заходів економії та бюджету на 2013 рік.

Як повідомляє Financial Times, відомство з управління держборгом Греції планує покрити весь дефіцит коштів за рахунок розміщення короткострокових казначейських векселів у вівторок. Проте грецькі банки стверджують, що зможуть викупити папери лише на 3,5 млрд євро, оскільки гроші на їх придбання доведеться позичати у Європейського центрального банку (ЄЦБ), а фінансові організації Греції вже не мають значних запасів активів, які ЄЦБ приймає в заставу.

"Ситуація вкрай складна. Уряду доведеться знайти інші кошти іншими способами", - заявив FT представник одного з найбільших банків країни.

При цьому європейські дипломати виключають ймовірність дефолту Греції в середині листопада, про яку неодноразово попереджало керівництво країни.

Якщо Афіни не зможуть залучити кошти за рахунок розміщення нових паперів, можливо, вони зможуть скористатися $ 3-мільярдним резервом на оздоровлення банківського сектора, який був профінансований міжнародними кредиторами, відзначають експерти.

Сьогодні о 19:00 за київським часом розпочнеться зустріч міністрів фінансів єврозони (Евпрогруппи), одним з центральних питань на якій буде ситуація в Греції. Проте експерти не очікують серйозних рішень по Греції на цій нараді: швидше за все, ці рішення будуть відкладені до саміту європейських лідерів 22-23 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Греції терміново потрібно знайти понад 5 мільярдів євро, щоб уникнути дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути