пʼятниця, 26 квітня 2013 12:07

Газпром: Київ не реагує на критику реверсних схем - "нічого сказати"

Газпром: Київ не реагує на критику реверсних схем - "нічого сказати"
Сергій Купріянов: Ініціатори всяких непрозорих схем ніяк не відреагували. Фото: donbass.ua

Організатори поставок природного газу з Європи в Україні не відреагували на критику "Газпрому".

Про це сказав журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Ініціатори всяких непрозорих, так званих реверсних схем з нашим транзитним газом, що йде через Україну, ніяк не відреагували - мабуть, сказати нічого", - зазначив він.

Минулої середи Купріянов повідомив журналістам, що "фізичний реверс з Європи на Україну просто неможливий - немає окремого газопроводу". Тому можна вести мову "тільки про якісь" паперові" непрозорі операції, із законністю яких треба розбиратися - якщо для віртуального "реверсу" використовується наш транзитний газ - це пряме порушення, за яке доведеться відповісти".

Купріянов підкреслив, що "такі речі перевіряються і доказові - у нас вже є досвід залучення незалежних моніторингових компаній для контролю за операціями з нашим газом в Україні".

"Ми впевнені, що серйозні європейські компанії не будуть брати участь в сумнівних газових угодах з Україною, в яких використовується газпромівський газ, який" Нафтогазу "не належить", - зазначив Купріянов.

Нагадаємо, Україна з листопада 2012 року почати імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі, з квітня 2013 почалися поставки з боку Угорщини, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії. Всього українська сторона сподівається отримувати на рік до 7 млрд куб. м газу з Європи. Партнером по цьому проекту виступає компанія RWE, з якою у "Газпромом" тягнуться арбітражні спори про умови поставок російського газу.

Тим часом "Нафтогаз України" скорочує закупівлі газу у "Газпрому", в контракті з яким присутня умова "бери або плати". "Газпром" (РТС: GAZP) вже виставив "Нафтогазу" рахунок за невибірку газу в 2012 році на суму $7 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Газпром: Київ не реагує на критику реверсних схем - "нічого сказати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути