понеділок, 11 лютого 2013 14:56

ЕС спростувало заяву Януковича: Україна не просила допомогти у газовій суперечці з Росією

ЕС спростувало заяву Януковича: Україна не просила допомогти у газовій суперечці з Росією
Янеш Копач. Фото: alternativci.com

Енергетичне співтовариство спростувало поширену українським керівництвом інформацію про те, що було запрошене до вирішення двосторонньої суперечки з російським "Газпромом" щодо $7 млрд виставлених штрафних санкцій за недобір газу.

Про це йдеться в листі директора секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Янеш Копач (Janez Kopac) на ім'я президента Віктора Януковича.

"У своєму листі директор секретаріату поінформував президента, що Україна досі не запросила секретаріат до участі у двосторонній дискусії з Росією чи українська сторона запросила якусь допомогу чи дії для спрощення імплементації третього пакета", - йдеться в повідомленні.

В ЕС зазначили, що в цьому листі директор висловив своє здивування в зв'язку поширеною інформацією. У зв'язку з цим Копач висловив упевненість, що "відбулося величезне непорозуміння".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без грошей МВФ ймовірність дефолту України зросте - Сугоняко

"Єдиний випадок, коли українське керівництво піддало секретаріат ЕС критиці, була участь Сербії в проекті "Південний потік", на яку секретаріат відреагував, пояснивши свою роль в рамках ЕС, зокрема, в плані забезпечення дотримання правил відповідно до зобов'язань Договору всіма сторонами і для всіх проектів на їх територіях", - пояснив він.

Директор секретаріату ЕС також стверджує, що "ні уряд України, ні українські компанії досі не ініціювали процедури для вирішення дискусії, яка пов'язана з цим проектом як безпосередньо, так і за допомогою секретаріату, використовуючи статтю 90 Договору".

"Секретаріат - у вашому розпорядженні, у будь-який момент, коли Україна, як бере участь сторона, захоче залучити наших експертів в процес вирішення будь-яких проблем у вашій країні", - запевнив Копач.

Лист датований 8 лютого.

Нагадаємо, президент Янукович на прес-конференції у Вільнюсі висловив своє незадоволення рівнем співпраці з Європейським енергетичним співтовариством. Крім того, він заявив, що з боку ЕС не було ніякої підтримки Україні в сфері її газових відносин з Росією за три роки членства України в ЕС, у відношенні, наприклад, Південного потоку. Він також сказав, що Україна звернулася до ЕС у зв'язку з $7 млрд, виставленими "Газпромом", але не отримала жодної відповіді.

Зараз ви читаєте новину «ЕС спростувало заяву Януковича: Україна не просила допомогти у газовій суперечці з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути