вівторок, 16 липня 2013 22:29

Експерти прогнозують неврожай зернових в Україні

Експерти прогнозують неврожай зернових в Україні
Фото: newsradio.com.ua

Цього року в Україні слід чекати неврожаю зернових. Про це заявляють в Асоціації приватних фермерів і приватних землевласників.

За інформацією експертів, Україна збере не 54-60 млн тонн зернових, як зазначають представники уряду й консалтингові агенції, а не більше 45 млн тонн. З них половина піде на експорт, а решта залишиться на внутрішньому ринку.

"Рекорду по урожайності цього року немає. Пшениця не вродила в Криму, Запорізькій області, частина Херсонської області. Заяви про 10 млн тонн ячменю — безглузді. Їх поширюють консалтингові компанії, які навіть не знають, де в корови хвіст — спереду чи ззаду. Буде не більше 5 млн ярого ячменю. З цього виходить, що в нас не буде якісного посівного матеріалу. Треба зараз над цим думати. Фермери не хочуть сіяти озиму пшеницю. Собівартість пшениці - 1600 гривень за тонну. Трейдер забирає її за 1300 гривень. Цього мало, щоб покрити собівартість. Треба дати справедливу ціну на зерно, щоб було за що сіяти. Треба заплатити тим, хто приносить золото в казну країни. Якщо ситуація не зміниться — половина дрібних фермерів її не посіє", - заявив Іван Томич, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Експерти наголошують, що потрібно сприяти дрібним фермерам: знизити кредитні ставки, зменшити корупцію, встановити справедливу ціну на зерно, яка покриватиме собівартість.

"На логістиці від поля до корабля в порту з кожної тонни в нас затрати 400-500 грн. З них 200-300 грн відкати на дозволи, хабар дорожній інспекції, зважування, припортова лабораторія. У нас жнива і в них жнива виходить. Коли говорять, що нам дають 1600 гривень, то селянин з цього отримує 1200 гривень в кращому випадку", - зауважив Микола Миркевич, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників.

Нагадаємо, директор консалтингової агенції "ААА" Сергій Наливка прогнозував, що валовий врожай зернових в Україні цього маркетингового року може сягнути рекордних 60 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Експерти прогнозують неврожай зернових в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути