понеділок, 26 серпня 2013 21:47

Через "копанки" на Донбасі зупинилася ще одна шахта

Через "копанки" на Донбасі зупинилася ще одна шахта

Фактично припинила своє існування шахта ТОВ "Світанок - 1" в місті Кіровське (Донецької області). На підприємстві залишається мінімальна кількість робітників для підтримки життєдіяльності об'єкта, а видобуток вугілля не ведеться. 130 людей відправлені у безоплатні відпустки, а ті хто лишився з лютого не отримують зарплату.

До 2004 року шахта належала державному об'єднанню, якого вже не існує. Власник - підприємець з Алчевська.

У Кіровському за останні 2 роки зросла кількість нелегальних вугільних шахт. Саме з ними пов'язують робочі "Рассвета" свою плачевну ситуацію. Ще два роки тому підприємство працювало стабільно і забезпечувало роботою близько тисячі жителів Кіровське. З числа скорочених велика частина стоїть на обліку в центрі зайнятості.

- Нема збуту вугілля - наше вугілля нікому не потрібне, а копанки знаходять кому продати свою продукцію. Нелегали працюють на наших пластах. Вони заробляють, а ми працюємо як водокачка, - поділилася з Gazeta.ua Людмила Полисюк, гірничий диспетчер. - Власник розводить руками: "Немає грошей, потерпіть, може бути нас хтось купить". З приводу невиплати зарплати ми подали колективний позов до Кіровського міськсуд, а з нас сміються - даремно подали, у підприємства на рахунку немає грошей. Дивуюся - якщо я державі або банку винна, з мене останню сорочку знімуть.

Шахтарі відправили Президенту України колективний лист, копію якого має і редакція. У листі йдеться: "Заборгованість по зарплаті складає близько 3 млн. гривень. З травня 2012 року трудящим і ІТП були зменшені тарифні ставки та оклади без відома колективу, а з лютого послідувало ще одне зменшення зарплати. Хоча адміністрація Президента говорить тільки про збільшення зарплати на Україні. Шкода, що колективу "Шахти Світанок - 1" це не стосується! Нашим робочим немає можливості оплачувати комунальні послуги, утримувати свої сім'ї, і це може призвести до соціального вибуху в місті Кіровське ".

Відповідь на це звернення до горянків прийшла з прокуратури Луганської області. Шахтарям повідомили, що проводиться перевірка. Однак, люди не вірять в її результативність. Вони доведені до відчаю і готові розпочати голодування.

- Мені 53 роки, перед пенсією ніхто не хоче брати. Останній раз отримала зарплату за січень і тільки 80 відсотків, ми з донькою і так голодуємо, - розповіла Людмила Полисюк.

Зараз ви читаєте новину «Через "копанки" на Донбасі зупинилася ще одна шахта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути