пʼятниця, 18 травня 2012 09:18

Болгарія отримає "газову" знижку в обмін на підтримку "Південного потоку"

Болгарія отримає "газову" знижку в обмін на підтримку "Південного потоку"
"Газпром" надасть Болгарії знижку до ціни на газ в 11,1% цього року. Фото: partbilet.ru

Болгарії вдалося отримати особливі умови поставок російського газу, незважаючи на відмову від двох великих проектів з Росією - з будівництва нафтопроводу Бургас-Александруполіс і АЕС "Белене".

"Газпром" надасть Болгарії знижку до ціни на газ в 11,1% цього року, а також може виключити посередників при поставках до країни. Натомість Болгарія гарантувала підтримку газопроводу "Південний потік", пише "Комерсант" у публікації Дмитра Бєлікова і Миколи Марченка "Газпром" пішов назустріч Болгарії" "(№ 88 (4873), 18.05.2012).

Вчора Міністерство економіки, енергетики і туризму Болгарії повідомило, що погодило з "Газпромом" розмір знижки до ціни на газ для республіки. З 1 квітня цього року, за даними болгарської сторони, вона становитиме 11,1%.

Така домовленість була досягнута напередодні на зустрічі глави міністерства Деляна Добрева і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера. В "Газпромі" про цю зустріч повідомили лише те, що "сторони обговорили співпрацю у сфері енергетики".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судан зацікавився українськими літаками

Крім того, за даними міністерства, до 15 червня відомство створить з "Газпромом" робочу групу, яка розробить новий довгостроковий контракт на поставку газу в Болгарію.

Колишній аналогічний контракт закінчився 2011 року. Покупцем в ньому був посередник - "Овергаз", співвласниками якого називалися "Газпром", Bulgargaz і болгарський підприємець Сашо Дончев.

Болгарія домагається від "Газпрому" не тільки усунення посередника і укладення прямого контракту між "Газпром експортом" і Bulgargaz, але також включення у формулу розрахунку ціни спотової складової. У 2011 році середня ціна газу для Болгарії оцінювалася в $390 за тис. куб.м, всього було поставлено 2,8 млрд куб.м газу.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія отримає "газову" знижку в обмін на підтримку "Південного потоку" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути