понеділок, 23 січня 2012 10:43

Бізнесу хочуть ще більше ускладнити життя - Бродський

Бізнесу хочуть ще більше ускладнити життя - Бродський

Державна служба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва за дорученням Кабінету міністрів розробила зміни до Податкового кодексу, які стосуються спрощення порядку реєстрації платників ПДВ.

Про це із посиланням на очільника Держпідприємництва Михайла Бродського пише газета "Комерсант-Україна" у публікації "Підприємства отримають податковий доступ".

Він розповів, що запропоновано виключити з кодексу обмеження, передбачені ст. 181-183.

Ідеться про обов'язкову реєстрацію компанії платником ПДВ, якщо вона здійснила за попередні 12 місяців поставку товарів і послуг на суму понад 300 тис. грн, а також про добровільну реєстрацію у випадку, якщо обсяг угод був менший, але 50% з них компанія провела з платниками ПДВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні євро почав тиждень подешевшанням, долар стабільний

Нині компанії мають право на формування податкового кредиту тільки через рік після реєстрації.

"Це ускладнює життя бізнесу. Про яку конкурентоспроможність нововідкритих підприємств можна говорити, якщо вони змушені закуповувати обладнання та сировину, але при цьому не мають права на податковий кредит за такими операціями? Той, хто тільки відкрився, не може конкурувати з компаніями, що працюють більше року", - обурився Бродський, додавши, що платники ПДВ відмовляються працювати з контрагентами, які не платять податок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні варто було би перейти з ПДВ на податок з обороту - експерт

У Держслужбі підприємництва пропонують реєструвати платника на підставі однієї його заяви; Державній податковій службі буде заборонено вимагати від компаній додаткову інформацію або документи.

Законопроект уже відправлений на узгодження в ДПСУ.

"Податкова виявилася проти, оскільки там вважають, що наявність обмежень дає можливість закривати "податкові ями" і так звані фірми-одноденки. Хоча я вважаю, що сьогоднішня система, яка зобов'язує звітувати по ПДВ в електронному вигляді і реєструвати накладні, - це вже достатній захист", - пояснив Бродський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвесторам в Україні бракує швидкого повернення ПДВ - експерт

Неофіційно в ДПСУ відзначають, що ризики зростання кількості схем з поверненням ПДВ дійсно існують.

У жовтні 2011 року в ДПСУ на обліку було 232 тис. платників ПДВ, при тому що тільки товариств з обмеженою відповідальністю в Україні 468 тис., а є ще платники податку серед акціонерних товариств і "єдинників".

Зараз ви читаєте новину «Бізнесу хочуть ще більше ускладнити життя - Бродський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути