пʼятниця, 12 квітня 2013 14:50

Арбузов: Українці отримали небувалі доходи і мають на руках $100 млрд

Арбузов: Українці отримали небувалі доходи і мають на руках $100 млрд
Сергій Арбузов вважає, що доходи населення зростають. Фото: telegraf.com.ua

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов вважає відкритість української економіки і високу ціну на газ головними причинами негативного платіжного балансу.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Корреспондент".

"Я не буду коментувати, хто які контракти підписував - вдалі або невдалі, але факт залишається фактом: ми витрачаємо величезні гроші. Останні два роки за імпорт газу ми щорічно платили практично 14 мільярдів. Дефіцит платіжного балансу - 4,2 мільярда, а заплатили ми за імпорт газу 14 мільярдів, переплативши мінімум 5 мільярдів. Який висновок? При незмінних цінах на газ у нас не було б дефіциту платіжного балансу, операції по поточному рахунку компенсували б один одного - був би нуль. У нас, і я це офіційно заявляю, був би позитивний платіжний баланс. Інша річ, що всередині він не збалансований, але на це потрібні роки", - зазначив він.

Другою причиною негативно платіжного балансу, за його словами, є відкритість української економіки.

Арбузов додав, що позитивне сальдо платіжного балансу може згорнутися в нуль завдяки гарному фінансовому рахунку.

"Ми спокійно займаємо гроші на зовнішньому ринку. Інвестори нам довіряють - і в частині повернення грошей, і в частині переговорів з МВФ. Крім того, минулого року ми зібрали близько 4 мільярдів гривень на внутрішньому ринку, запропонували нову послугу ОВДП населенню, в тому числі валютні, з усякими компенсаторами, держава гарантує 100%-ву зворотність своїх вкладів. Адже внутрішній ринок у нас глибокий, на руках у населення більше 100 мільярдів", - зазначив перший віце-прем'єр-міністр

За його словами, минулого року уряд організував роботу так, що доходи населення зросли на 14%, тобто в порівнянні з європейськими показниками населення отримало небувалий рівень доходу. Арбузов констатує, що ці гроші залишилися у людей на руках, тоді як вони повинні працювати в економіці.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов: Українці отримали небувалі доходи і мають на руках $100 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути