Ексклюзиви
середа, 20 червня 2012 15:44
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Сльози Вєри

От іноді людина все можливе, здавалося б, робить для того, щоби "жити швидко і померти молодою". Наривається на неприємності, набиває ґулі, безстрашно кидається на амбразуру, ризикує життям. Уже не кажучи про наркотики з алкоголем, що вбивають надійно і безжально. Але нічого — живе собі далі, ніби захищена якимись невидимими силами, які для кожної людини визначили свій оригінальний хронометраж. Лише одиницям забезпечуючи те, чого вони прагнуть.

У цьому змаганні самознищення та Божого провидіння бувають іноді просто карколомні у своїй дивовижності історії. Скільки разів у житті перша російська терористка Вєра Засулич могла померти від вибухів, загинути від рук таємної поліції або зігнити в казематах? Сотні, якщо не тисячі. Але вона пережила численні судові процеси, відсидки, заслання, три революції, дожила до 70 років, щоб сказати одну лише фразу: "Важко жити, не варто жити".

Згоріла кімната, де загинув її улюблений кіт

Коли вона вже була старою й немічною, в 1919 році, згоріла кімната, де загинув її улюблений кіт. Вєра сиділа на сходах під'їзду й гірко ридала. Ідейна борчиня за щастя інших людей, вона опинилася знищеною та беззахисною перед своєю долею. Навіщо була ця буремна молодість? Навіщо їй тепер ці уроки долі? Що зроблять із країною її духовні учні? Не варто жити, важко жити.

Уже тривалий час я спостерігаю фатальне зменшення кількості таких людей навколо себе. Дедалі частіше перемагає прагматика, тверезий розрахунок і тихий алкоголізм. Ніхто нікого не кличе за собою, не самоспалюється, не жертвує. Країна рятується гаслами і роздряпуванням ран минулого, а терористи й екстремісти в ній точнісінько такі ж, як і вона сама — тобто, ніякі.

Десь на дні наших заплилих жиром пасивності сердець жевріє надія, що з'явиться якась така Вєра, яка покаже, заради чого варто жити і — головне — померти.

Зараз ви читаєте новину «Сльози Вєри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути