Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2010 17:49
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Наша миша

 

Думка вбити тварину з"являється навесні, коли за плінтусами і під підлогою прокидаються миші. Від березневої відлиги до грудневих морозів точиться боротьба з гризунами. Цілком абсурдна, бо ніколи не закінчується. Її можна послаблювати і посилювати. Можна вдаватись до нових прийомів і засобів — труїти, ставити жорстокі пастки, розганяти ультразвуковими хвилями. Однак це нічого не дає. Тому ми опустили руки і вирішили нашу боротьбу з мишами перетворити на міфологію.

Я купив на ринку бляшаний будиночок. Він працює так само, як звичайна мишоловка, за винятком головної функції — миші не перебивається хребет за допомогою металевої пружини. Тваринка залишається живою, але ізольованою. Упіймана серед ночі, миша чекає ранку в своїй камері, наче засуджений до смертної кари. Вона не знає, що буде далі. Її поведінка демонструє страждання, муки сумління і просто страх.

Але щоразу наступна миша потрапляє до кишені куртки і вирушає у мандри в глиб весняного лісу. Ми йдемо з дочкою щодня виконувати Ритуал Випускання Мишки. "Мишка йде до мами" — так ми пояснюємо Варварі, для якої ця дія з надзвичайної поволі перетворюється на буденну.

Я купив на ринку бляшаний будиночок

Чується бій уявних барабанів і звуки сурм, двері пастки відчиняються, і звідти має вибігти миша. Проте ще жодного разу вона не виходила звідти добровільно. Маленьке серце сковує страх — бодай на щось добре за межами пастки вона не сподівається. Витрушена миша підстрибує, як плаский камінець по водній гладіні. "Жива! Я жива!" — кричить вона на весь ліс. Так нам хочеться думати. А ще чомусь здається, що, залишаючи миші життя, ми розпоряджаємось чужою долею і даємо шанс.

Однак миша ніколи не знає, що зробити зі своєю свободою, і з часом повертається назад, у свою пастку. Там завжди на неї чекає шматочок черствого сухарика, а потім — свобода, яка потрібна, мабуть, тільки нам із Варварою.

Зараз ви читаєте новину «Наша миша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути