Ексклюзиви
середа, 16 червня 2010 18:55
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Мої рибки

 

Один дуже добрий поет колись написав величезну книгу епітафій, у якій показав, наскільки цікавим може бути життя "маленької людини". Простий швець або тесля з кам"яного нагробка немовби промовляють: кожна людина проживає свою неповторну історію. Інша справа, що історія ця стирається з людської пам"яті швидше, ніж із пам"ятника.

Інколи здається, що реальна місія кожного письменника — зафіксувати якомога більше життів. Це якщо справді вважати кожну людину запилюженим діамантом, до якого лише слід знайти правильне слово.

Ось, наприклад, пара моїх друзів: вона обробляє і продає діаманти, а він торгує сантехнікою. Якби захотілося щось таке придумати, то це явно відгонило би штучністю. Вигадати таку пару означало б уявити карбункул на дні унітазу, а такого в житті не буває.

Раптом він завів мотор машини й заходився прощатися. З нами. І з нею теж

Нещодавно я прийшов на вечірку, де хазяїн познайомив мене зі своїм старшим братом і його дружиною. Статечна пара під 50 здалася мені мало не ідеальною: ніжні погляди, економні жести й мудрі слова. Ми їли рибу, запиваючи її водою, а я тоді зловив себе на думці, що вони схожі на героїв роману якогось сентиментального письменника, бо настільки любляться, що навіть зайвий раз бояться глянути одне одному в очі. Я дивився на них, наче на прекрасних рибок в акваріумі, що від них мене відділяє грубе скло, за яке мене ніхто не пустить. "Ну й добре, — подумав я. — Я теж нікого не пустив би у своє життя, якби був настільки ж щасливим, як ви".

У їхньому любовному сидінні була шляхетна відстороненість, яка лише наприкінці вечірки вийшла, наче шило з мішка. Раптом він завів мотор машини й заходився прощатися. З нами. І з нею теж. Виявилося, вони давно розлучені. Він поїхав до молодої дружини. Вона поїхала через півгодини в порожній дім, де не було його. Я ж залишився з акваріумом, у якому щойно були дві прекрасні рибки —  і ось їх уже там немає.

Зараз ви читаєте новину «Мої рибки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути