середа, 11 серпня 2010 18:27
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Його втеча

 

Нещодавно я перекладав дивну книжку — спогади польського єврея, який на самому початку німецької окупації 1939 року вирішив утекти до радянського раю. Вирішив і втік. Уникнувши газової камери в гітлерівському "таборі смерті", він потрапив під роздачу сталінської системи, яка п"ять років випробувала на ньому всі можливі види людського поневолення — тюрма, Латинський ліс в очікуванні розстрілу, трудовий табір, колимські ліси, голод, заслання в Середній Азії, знову тюрма і… чудесне звільнення.

І от уже він як польський громадянин прямує назад, до свого дому у центральній Польщі. Їде через обшарпану Казань і ситу чиновницьку Москву, через зруйнований Київ, де йому здається, що від розповідей уцілілих очевидців ворушиться ґрунт Бабиного Яру. Їде додому, де він залишив свою родину — батьків, сестер, братів, де залишив свою молодість, промінявши її на п"ять років цілковитого страждання на межі смерті. Страждання, яке дивним чином в його випадку обернулося на порятунок. Бо він — живий, йому ще нема 25, поруч молода дружина і можна розпочати життя з чистого аркуша. Всі загинули, а він уцілів!

Йому ще нема 25, поруч молода дружина і можна розпочати життя з чистого аркуша

Він потрапляє до свого єврейського містечка, яких сотні у тій місцевості, й помічає, що все на своїх місцях: парк, криниця, пекарня і костел. Тільки євреїв там нема.

Він заходить до своєї квартири, де тепер мешкає польська родина. Де на улюбленій маминій скатертині стоїть засмальцьована сковорідка, а на стінах замість родинних фотографій висять ікони. Він заходить і на питання нової хазяйки: "Хто ви такий?" — відповідає безтямним поглядом. Так можуть дивитися люди, яким нема чого втрачати. Він вибігає з помешкання й тікає на вокзал. Тікає в невидиме майбутнє, щасливчик, пестунчик долі, який віддав би, мабуть, усе, щоб опинитись на місці тих, кого він до кінця свого життя бачитиме у своїх снах.

Зараз ви читаєте новину «Його втеча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути