середа, 28 вересня 2011 15:47
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Дурне питання

Можна як завгодно уявляти своє життя і як завгодно до нього ставитися. Можна вважати себе його архітектором чи підсобним робітником. Можна розцінювати його як єдиний шанс або одне з численних втілень.

Відповідно до ставлення формується картина світу й характер. Найважче, однак, із тим, що звикли називати сенсом життя. Наприклад, змалку і до сьогодні я страшенно знічуюся, коли мене запитують, навіщо я живу і який сенс у моєму існуванні. Це питання вводить мене у ступор навіть більше, ніж питання про віру в Бога. Відповідно до того, хто запитує, я виробив певну систему відмовок.

Можна було народитися не там, не таким і не тоді

У школі треба було представити патетичне бачення. Наприклад: "Я буду лікарем і рятуватиму людські життя". Коли я так відповідав, то нібито вбивав одразу кількох зайців. По-перше, я не боявся крові. По-друге, така позиція задовольняла класну керівничку, яка ставила мені умовну галочку. Це була вимушена мімікрія, гра в піддавки з педагогічним процесом. По-третє, я виборював солідну часову відстрочку — до наступного разу.

Коли я, замість медичного, вступив до педінституту, втіливши одну з відповідей "Я буду вчителем і виховуватиму дітей", то понад усе боявся стати класним керівником в якійсь заштатній школі. Мені часто являлася в кошмарному сні картина: я заходжу до класу, 30 пар очей запитально дивляться на мене. І раптом усі хором, спочатку тихенько, а далі все голосніше починають наспівувати на мотив пісні Людмили Гурченко "Пять минут":

— Сенс життя, сенс життя…

Сьогодні я переконаний, що в житті жодного сенсу немає. Що воно — чиста випадковість, ненавмисна радість із невідомим фіналом. Що можна було взагалі не народитися. Що можна було народитися не там, не таким і не тоді. Що можна було народитися, наприклад, не собою, а тобою або нею. А так — усе нормально, усе на своїх місцях.

Зараз ви читаєте новину «Дурне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути