Ексклюзиви
середа, 30 червня 2010 17:33
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Бриня і Яша

 

Увсіх піонерських ритуалах мене сильно пригнічувала одна річ. Точніше, дві — сурма і барабан. Коли у нашому класі вибирали сурмача і барабанщика, я одразу зізнався, що не можу претендувати на ці ролі. Мені бракувало чуття ритму відбивати найпримітивніший піонерський біт і не вистачало духу видути з горна найпростішу мелодію підйому. Вже не кажучи про відбій.

Сурмачем ми вибрали подвійного другорічника Бриню, який мав правильні джазові щоки, чутливі до мундштука губи і простору "дихалку". З барабанщиком справи пішли теж непогано. Романтичний Яша якраз почав вивчати сольфеджіо в музичній школі. Після складного фортепіано піонерський барабан став для нього віддушиною, де можна було вдовольнити жагу до святої простоти. Бриня і Яша були представниками двох різних людських типів. Проти хамовитого круглолицього українського хлопця виступив культурний круглолиций єврейський хлопчик. Сила землі проти витонченості культури мали скласти єдиний оркестр.

Але найгірше випало мені. Не знати, за які заслуги, мене обрали головою піонерського загону. Якраз напередодні Дня Перемоги в нас організували конкурс стройової пісні. Попереду мали йти Бриня і Яша. А ми всі мусили ходити "в ногу" за ними під пісню про Гайдара. В кінці я мав звітувати спеціальному ветерану, який мав суворо все оцінити.

Сурмачем ми вибрали подвійного другорічника Бриню

І ось, о восьмій ранку дня, коли сорочки хрумтіли від крохмалю, а запрасовані галстуки сяяли на наших грудях, ми зібралися на плацу перед школою. Був ветеран, учителі, директор і тривожна тиша. Аж раптом з-за рогу школи вийшли похнюплені Бриня і Яша. Перший згубив мундштук, а другий пробив барабан. Нас дискваліфікували. І це, зрештою, було справедливо. Бриня після школи поїхав у село й завів фермерське господарство, Яша емігрував до Ізраїлю, а я залишився там — головою піонерського загону.

Зараз ви читаєте новину «Бриня і Яша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути