середа, 06 серпня 2008 14:49
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Богданова Кармен

 

Зрозуміло, що куріння тютюну — це справжнє зло, нищівний удар по легенях, шлях до фізичної імпотенції та моральної деградації. Зрештою, я й сам віднедавна не курю. Тому здебільшого залишаюся байдужим, коли курцям закручують гайки.

Але є на світі чоловік, якого я без сигарети не уявляю. Польському поетові Богдану Задурі вже за 60. Він курить із дитинства, заповзято і пристрасно. Ставиться до сигарети як до коханки. Та де там коханки — до паралельної дружини! Бо скільки максимально витримаєш коханку? Рік? Два? П"ять? Не більше. Богданова улюблена марка, якій він був вірний 30 років, мала назву "Кармен". Задуру без "Кармен" уявити було неможливо. Як Черчиля без сигари і Сталіна без люльки.

Цю марку в Польщі раптом перестали виробляти. Без газетних повідомлень і телевізійних попереджень просто зупинили станки.

Ставиться до сигарети як до коханки

— Спочатку вони були всюди, потім майже всюди, потім де-не-де і раптом зникли, — розповідає Богдан про смерть "Кармен" і скрушно затягується димом іншої сигарети. Просто сигарети, від якої тепер ні холодно, ні жарко. — Бігання по кіосках було схожим на відвідини лікарні, коли знаєш, що одного дня застанеш там порожнє ліжко.

Ви скажете, дрібничка і немає про що жаліти. Однак мені чомусь здається, що це якось не по-людському. Богдан написав на смерть "Кармен" пронизливого вірша. Від його строфи хочеться заплакати:

"Порожня пачка на полиці,

Як фотографія на порцеляні".

Я би віддав дуже багато, щоби знову побачити їх разом.

Зараз ви читаєте новину «Богданова Кармен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути