неділя, 19 липня 2020 08:20

Знайшов скарб століття: неймовірна історія американського "мисливця за скарбами"

Знайшов скарб століття: неймовірна історія американського "мисливця за скарбами"
Американець Мел Фішер з командою шукали скарби 16 років. Фото: https://www.gettyimages.com

Американець Мел Фішер з командою поблизу узбережжя Флориди 19 липня 1985-го знайшли затоплені скарби іспанського галеона "Nuestra Senora de Atocha", котрий затонув в 1622 році. Шукали скарби 16 років. Загальна їх вартість оцінена в півмільярда доларів.

"Тридцятилітня війна" виснажила у 16 ст. Іспанію. Молодий король Філіп IV з колоній Кастильської Вест-Індії – тепер це Куба і Пуерто-Рико, вимагав все більше данини – золота, срібла і цінних товарів. Іспанія побудувала вісім потужних галеонів-військово торговельних двопалубних вітрильників. Найбільшим кораблем був 600-тонний "Nuestra Senora de Atocha".

На початку липня того року усі галеони завантажили на Кубі та Перу сріблом і золотом, в трюмах були тонни кубинського тютюну, у сейфах – смарагди і сапфіри. На "Аточі" п еревозили 40 т золота та срібла та 32 кг смарагдів.

У серпні флотилія увійшла в кубинську Гавану, свій останній порт призначення у Вест-Індії. Погода погіршилася, піднявся сильний вітер, він погнав кораблі до коралових рифів узбережжя Флориди. Перевантажені золотом і сріблом затонули 3 галеони і п'ять купецьких суден. Більше чотирьох років іспанська команда плавців, рабів-нирців пірнали на морське дно, аби витягти хоч якісь рештки скарбів. Через 20 років пошук скарбів припинили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучніше за Трою: знайшли скарби вимерлих племен

Американець Мел Фішер з дитинства мріяв стати мисливцем за підводними скарбами. В Флориді відкрив фірму з пошуку підводних скарбів. Історик Юджин Лайонз розшукав в іспанських архівах інформацію про "Nuestra Senora de Atocha" і вирахував приблизне місце затоплення галеона. Мел Фішер став одержимим пошуком іспанських скарбів. Залучив до цього дружину і двох синів.

19 липня 1975-го в морі загинув старший син Дік із дружиною Анхель.За десять років, на тому ж місці, Мел Фішер відзначив день смерті сина. Із командою вирішили востаннє цього року обшукати морське дно. Магнітометр пошукового катера зафіксував під водою значну масу металу - це риф із сплавлених срібних злитків.

За 50 км від острова Кі-Вест знайшли головну частина вантажу іспанського галеону. Серед предметів - суцільний золотий пояс і намисто з дорогоцінним камінням, золотий келих, семикілограмовий золотий ланцюжок, контрабандні смарагди, релігійні та світські прикраси, рідкісні навігаційні інструменти, зброя. Мел Фішер підняв із дна 3200 смарагдів, 150 тис срібних монет, понад тисячу срібних злитків вагою від 15 до 40 кг і безліч інших коштовностей. Приблизна вартість скарбів – понад $500 млн.

За рішенням Верховного суду США Фішеру відійшло 25% від знайденого. Зону знаходження "Аточі" оголосили заповідником.

У руїнах поселення Монте-Албан в Мексиці 9 січня 1932 року знайшли скарб. Він належав народності сапотеки і схований у XIII столітті.

Зараз ви читаєте новину «Знайшов скарб століття: неймовірна історія американського "мисливця за скарбами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути