середа, 24 лютого 2021 17:19

Виходом може стати відеореєстратор - автоюрист дав пораду водіям-початківцям

Виходом може стати відеореєстратор - автоюрист дав пораду водіям-початківцям
Виходом може стати відеореєстратор - автоюрист дав пораду водіям-початківцям фото: auto-blog.com.ua

Нещодавно народні депутати Верховної Ради прийняли законодавчі зміни, які істотно збільшують штрафи для водіїв.

- За перевищення швидкості більше як на 50 км за годину виписували штраф на 510 гривень, а тепер - 3400 гривень. За перевищення швидкості більше як 20 кілометрів на годину передбачили штраф 255 гривень, - говорить Gazeta.ua автомобільний юрист Богдан Глядик. Він розповідає про вплив збільшених штрафів на безпеку руху в Україні й радить водіям новачкам, як уникнути максимальних штрафів у разі порушення Правил дорожнього руху.

Наскільки доцільним було збільшувати штрафи за порушення середньої тяжкості - відсутність водійського посвідчення, переїзду через суцільну смугу того?

Цілком доцільно. Це тісно пов'язані питання. Від того, чи має водій право керувати транспортним засобом, залежить наша безпека. Не важливо, чи ми є велосипедистами, пішоходами або водіями. Наприклад, якщо водій перебуває за кермом і не має на це права, то він уже становить потенційну небезпеку. Так само водій, який перетинає подвійну смугу чи переїжджає на заборонений сигнал світлофора. Від цього можна постраждати, тому що водій, який розвертається через подвійну суцільну, може створити аварійну ситуацію іншому автомобілю. Водій може врізатися в зупинку громадського транспорту, де стоять люди і нікого не чіпають.

Тобто збільшення штрафів за ці порушення покращить безпеку на дорозі?

Тільки цього для такого ефекту недостатньо. Для того, щоб вирішити питання з безпекою на дорогах в Україні, треба розробити комплекс відповідних заходів. Це повинна бути комплексна програма, а не вирішення окремих питань. Саме підняття штрафів не впливає на водіїв і потрібно створювати якісь інші механізми. Як на мене, цей закон здебільшого спрямований на посилення відповідальності за нетверезе водіння. Зараз п'яний водій - це не перша причина виникнення ДТП. Українські водії мають проблеми з маневруванням, а також перевищують швидкість. Саме ці причини впливають на аварійність.

Чимало штрафів збільшили до понад 3 тисяч гривень. Чи велика це сума для наших водіїв?

Так, штраф у 3,4 тисячі гривень - це далеко не маленький штраф. Цілком ймовірно, що збільшиться кількість звернень до судів для оскарження штрафів. Але зрозуміла й мотивація вводити штрафи в таких розмірах. У нас достатньо велика кількість аварій на дорогах. Причиною є недотримання Правил дорожнього руху. Влада намагається робити певні кроки, щоб водій якось задумувався над безпекою за кермом. Адже чим важче для гаманця водія відповідальність за порушення правил дорожнього руху, тим більше водій буде думати, чи треба скоювати правопорушення.

До чого варто бути готовим водіям-новачкам? Настільки велика загроза отримати випадково чималий штраф за легку необачність?

Найбезпечніше правило уникнення штрафів - не порушувати правил дорожнього руху. Водій зобов'язаний знати правила дорожнього руху і дотримуватися їх. Потрібно постійно переглядати правила, оскільки вносять певні зміни, корективи і водії можуть навіть про це не знати. Новачкам треба суворо дотримуватися правил дорожнього руху і безумовно на дорозі повинна бути взаємоповага. Якщо кожен водій вперто поводитиметься, то абсолютно не буде ніякої солідарності між усіма учасниками дорожнього руху та постійно виникатимуть конфліктні ситуації. Якщо кожен буде з повагою ставитися до іншого учасника дорожнього руху, то безумовно аварійність повинна знизитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки годин мають їздити учні автошкіл - експерт

У разі зупинки поліцією водія-новачка він має право знімати цей процес на камеру?

Правила дорожнього руху цього не забороняють. Немає жодного закону чи нормативного акту, який би забороняв водію фіксувати розмову з патрульним поліцейським, який виконує свої службові повноваження.

У новому законі йдеться про те, що водій має тримати руки на кермі. Зйомка не буде порушенням?

Безумовно, виникає певна незручність. Закон ставить нові вимоги перед водіями. Наприклад, коли водія зупиняють, то він зобов'язаний тримати руки на кермі так, щоб патрульні їх бачили. Заборонено також виходити без дозволу патрульного. Щоб виконати цю вимогу, потрібно не тримати телефон. Це може стати причиною додаткових конфліктів між патрульним і водієм.

Що робити у таких умовах?

Зараз у нас і так не ідеальні відносини водіїв з патрульними поліцейськими, але виходом може стати відеореєстратор. Його можна повернути таким чином, щоб чітко зафіксувати розмову. Фіксувати можна і це не заборонено.

Добре, якщо у водія це вже не перше порушення, він може схилити суд до мінімального розміру штрафу?

Не потрібно схиляти, щоб суд приймав рішення щодо мінімального чи максимального розміру штрафу. Декілька років тому до Кодексу України про адміністративні правопорушення внесли зміни. Відтепер за порушення правил дорожнього руху передбачені конкретні розміри штрафів. Нема такого, що може бути мініміальний чи максимальний розмір штрафу. Виключення становлять лише паркування на місцях, які призначені для осіб з інвалідністю. Там мінімальний штраф становить 1020 грн, а максимальний - 1700 грн.

В Україні у водійських посвідченнях з'являться нові позначки. Вони вказуватимуть на обов'язок водія користуватися окулярами, контактними лінзами, пов'язкою на оці, слуховим апаратом або протезом кінцівки. Окрім цього, у посвідченнях зазначатимуть необхідні конструктивні особливості для транспортного засобу та обмеження для водія.

Зараз ви читаєте новину «Виходом може стати відеореєстратор - автоюрист дав пораду водіям-початківцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути