Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2015 13:04

Водіїв маршруток у столиці контролюватимуть на тверезість алкозамками
5

Фото: Андрій Жигайло

Девять київських маршруток обладнали алкозамками. Автобус не може рушити, доки водій не дихне у спеціальній пристрій - алкозамок. Перші пристрої встановили на маршрутах 587, 231, 463, 455, 194 і 582. Перевізникам вони обійшлися в 375 тисяч гривень, які зібрали через краунфаудінг.

Маршрутки почали обладнувати в рамках міжнародної ініціативи "Roar for life".

"Алкоблокіратори - це пристрої, які встановлюються в систему запалювання. Фактично, щоб завести машину система просить водія пройти тест на наявність алкоголю. Дихнути в трубку. Якщо норма перевищена - двигун не заведеться," - розповідає Олег Зубовський, директор компанії "ДМ-Київтранс".

Водіння в нетверезому стані - на другому місці в списку основних причин виникнення ДТП в Україні. За 10 місяців 2015 року в таких ДТП постраждало 2823 людини. Найбільше ДТП (15%) відбувається в Києві та Київській області. За цей період 262 ДТП сталося з вини водіїв автобусів і маршрутних таксі. У них постраждало більше 500 осіб.

"Подібні ініціативи вже кілька років діють в європейських країнах, але в Україні реалізуються вперше. Наприклад, усі автобуси в Німеччині обладнані ними. Такі ж замки є в США у шкільних автобусах. Надіюсь, що це приживеться і в нас, як прижились свого часу дитячі автокрісла чи пристрої для мобільних телефонів, які звільняють руки", - каже Богдан Аганін, експерт із транспортних перевезень.

Маршрутні таксі з алкозамками з'являться на вулицях Києва вже в грудні 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Водіїв маршруток у столиці контролюватимуть на тверезість алкозамками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути