середа, 09 жовтня 2019 11:50

ТОП-5 машини 1920-40-х на OldCarLand
10

Найрідкісніші автомобілі 20-х і 30-х років привезли 4-6 жовтня на технічний фестиваль OldCarLand. Він відбувався у Державному музеї авіації імені О.К. Антонова.

Пропонуємо найцікавіші автівки, яким понад 80 років.

Переможець номінації "Найрідкісніше авто" Riley 9 1933 року

Автор: Соломія Цура
  Riley 9 1933 року
Riley 9 1933 року

Класичний родстер має довгий капот та V-подібну решітку. Машину обладнали шкіряним дахом, Автомобіль має напівсферичні камерами згоряння і два розподільних вали у голівці блоку циліндрів. Riley обладнано скромним двигуном об'ємом 1,087 л. Британський спортивний кабріолет призначався для еліти того часу. Автомобіль єдиний в Україні. Він брав участь в перегонах на трасі Монте-Карло. Максимальна швидкість Riley - 80 км/год.

Автор: Соломія Цура
  Riley 9 1933 року
Riley 9 1933 року

"Машина на ходу, проте ми на ній не катаємось. Привозимо лише на виставки, - говорить керівник харківського технічного клубу "Самоход" Олександр Осетров. - Автомобіль не реставрували. В його паспорті вказані всі деталі, з понад 90 записів - лише чотири неоригінальні. Riley придбали на аукціоні в Англії. Практично весь час машина знаходиться на території музею. Завдяки алюмінієвому кузову автомобіль є легким та стрімким. Він отримав 19-дюймові спицеві колеса".

Переможець номінації "Найстаріше авто фестивалю" Ford T 1923 року

Автор: Соломія Цура
   Ford T 1923 року
Ford T 1923 року

Найстарший автомобіль виставки є першою моделлю, яку виготовили на конвеєрі. Це перший масовий легковик у світі. За час виробництва цієї моделі протягом 1908-1927 років їх випустили понад 15 млн одиниць. Двомісне купе-кабріолет з Америки не має спідометра, замість датчика температури - термометр, який знаходиться зверху на радіаторі, а ручку перемикання швидкостей замінюють три педалі - вперед, назад і гальмо.

Ford T комплектували 2,9-літровим бензиновим двигуном потужністю 22 к. с. та 2-ступеневою трансмісією. Автомобіль не мав паливного насосу, тому догори виїжджав заднім ходом - щоб бензин міг потрапити в карбюратор самотоком.

Автор: Соломія Цура
   Ford T 1923 року
Ford T 1923 року

"Машина обладнана ручним стартером і карбітними ліхтарями. В останні засипали спеціальну хімічну суміш, заливали воду і вироблявся газ, який підпалювали. Створений вогонь освітлював дорогу через кристалеві лінзи, - пояснює керівник харківського технічного клубу "Самоход" Олександр Осетров. - Максимальна швидкість машин - близько 60 км/год. Для багажу одну з підніжок обгороджували сіткою і вже туди склади речі".

Переможець номінації "Дебют легенди" Ford А

Автор: Соломія Цура
  Ford А
Ford А

Модель стала наступником Ford T. Машину випускали з 1927 по 1931 роки. За це період виготовили 4,8 млн екземплярів. Модель стала основою для першого легкового радянського автомобіля ГАЗ-А. Дизайн розробляв син Генрі Форда Едсел. Ford А - перший у світі автомобіль із травмобезпечним лобовим склом. Модель має звичайні педалі зчеплення і гальма, важіль КПП. Паливо надходить в карбюратор самопливом. Машина сягала 4,2 м у довжину, а покупцям пропонували понад десяток різних кузовів. Її обладнали 3,3-літровим чотирициліндровим двигуном потужністю 40 к. с. і 3-ступеневою коробкою передач.

Автор: Соломія Цура
  Ford А
Ford А

"На пробці радіатора встановлена куропатка. Вона означає, що цей сегмент автомобілів є люксовим, - каже керівник харківського технічного клубу "Самоход" Олександр Осетров. - Автомобіль розмитнили як культурну цінність, тому дорогою загального користування вона пересуватися не може. Через спицеві колеса машина повинна їздити лише по якісному покриттю. Проте рухається вона доволі плавно".

Переможець номінації "Найстильніший екіпаж" Skoda Popular 1939 року

Автор: Соломія Цура
  Skoda Popular 1939 року
Skoda Popular 1939 року

Наймасовіша довоєнна чеська модель. Автомобіль виготовляли з 1933 по 1946 року. Машина має ліве розташування керма, хребтову раму і повністю незалежну підвіску коліс. Передні амортизатори – регульовані. Закручуючи чи відкручуючи спеціальні гайки можна змінювати їх жорсткість. Паливний бак розташований під капотом кабріолета. Також у Skoda Popular незвичні висувні вказівники повороту. Модель обладнано 1,2-літровим двигуном потужністю 41 к. с. і триступеневою механічною коробкою передач. Розхід палива становить близько восьми літрів на 100 км. Максимальна швидкість седана - 120 км/год.

Автор: Соломія Цура
  Skoda Popular 1939 року
Skoda Popular 1939 року

"Машину я придбав у жахливому стані. Замінювати довелося практично всі деталі. Реконструкція триває вже восьмий рік і продовжиться надалі, - розповідає власник машини Володимир Резніченко. - Намагався купляти лише оригінальні деталі. Практично всі замовляв на чеських сайтах, деякі виготовляли на спец-замовлення на заводах. Самотужки склав двигун. Багато елементів створювали з фотографій".

Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet 1938 року

Автор: Соломія Цура
  Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet 1938 року
Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet 1938 року

У світі збереглося три автомобілі в такому кузові. В Україні - це єдиний екземпляр. Машина знімалася у кліпах гуртів "Скрябін" та Павла Зіброва. Модель називають народним автомобілем для активних водіїв. Завдяки передній підвісці він має відмінну керованість.

Автор: Соломія Цура
  Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet 1938 року
Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet 1938 року

Довжина машини 3,9 м. В ширину він сягає практично 1,5 м. Fiat-NSU 1100 Sport Cabriolet обладнаний 1,1-літровим 37-сильним бензиновим двигуном на 37 к.с. Максимальна швидкість транспортного засобу - 115 км/год. Він споживає шість л бензину на 100 км.

Фестиваль OldCarLand проходив на вул. Медова,1. Організатор заходу - клуб технічної класики OldCarServiсe.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 машини 1920-40-х на OldCarLand». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути