середа, 30 вересня 2020 19:43

Стрибки на мотоциклах і шалена швидкість - відбулися видовищні перегони
26

Відбулися змагання з мотокросу
Фото: Володимир Мукан
Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

На вихідних у місті Буча Київської області відбулися змагання з мотоспорту - IV-й етап Відкритого кубка з мотокросу спортивно-технічного клубу "Сона". Вони проходили на території СТК по вул. по вул. Промислова.

Туди з'їхалися десятки спортсменів із всієї України. Найменшим з них - 6 років. Змагання проходили практично в усіх класах, крім квадроциклів і мотоколясок, - до 50 см куб, 65 см куб, 85 см куб, МХ1, МХ2, Хобі МХ1, Хобі МХ2, "Ветеран", "Новачок" тощо.

Автор: Володимир Мукан
  Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

Близько 9 години 26 вересня учасники збираються на території спортивно-технічного клубу "Сона" - паркують машини, розгортають намети та готують до участі техніку.

"Ми тренуємо доньку до участі в змаганнях і вчимо мотокросу з березня, - говорить Андрій Румянцев. Він приїхав із донькою із Дніпропетровщини. Сидить на розкладному стільці біля колег під червоним тентом. Біля них стоїть невеликий кросовий мотоцикл.Такий призначений для дітей.

"Це моєї доньки Оріяни. Важить 40 кілограмів. Він оснащений двотактним двигуном на 50 кубометрів потужністю 14-17 кінських сил. Зчеплення тут центробіжне, як у бензопили, - чоловік підходить і показує на кермо. 6-річна донька сідає на мотоцикл і теж починає його розглядати. - На кермі є газ, передні гальма, задні гальма. Тільки батько може завести мотоцикла. Це зроблено зумисне. Тут стоять зірки, які обмежують швидкість до 60 кілометрів на годину".

Автор: Володимир Мукан
  Десятки спорсменів на мотоциклах змагаються на найкращій мототрасі України. Для кожного почесно брати участь у змаганнях
Десятки спорсменів на мотоциклах змагаються на найкращій мототрасі України. Для кожного почесно брати участь у змаганнях

За 15-20 хвилин починають тренувальні заїзди й заїзди для відпрацювання старту - десятки мотоциклів у визначений час починають рух від старту й долають трасу із трамплінами.

Від самого фінішу деякі ставлять мотоцикл на заднє колесо, а потім розганяються. Кожен учасник за коло робить не один стрибок. Більшість мотоциклів, долаючи трампліни, піднімаються на висоту понад 2 метри. Проїжджають підйоми і спуски траси, заходять у круті повороти.

Тільки батько може завести мотоцикла. Це зроблено зумисне

Під час перерви між заїздами вмикаються автоматично поливні системи, що оприскують грунтову трасу водою по всьому периметру.. Це єдиний спортивний комплекс в Україні, що має таку автоматику.

Автор: Володимир Мукан
  Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

Близько 12:00 починається брифінг для спортсменів. А після нього - змагання в різних категоріях.

"Мені подобається сюди приїздити, - говорить Олександр із Житомирщини. Він миє апаратом високого тиску мотоцикл. Поряд у спеціальних загородках ще кілька людей це роблять. - Тут все організовано і сучасно. Є умови. Траса має автоматичний полив. Через це навіть у дуже суху погоду не стоїть пил. Ми приїжджаємо сюди мікроавтобусом. У ньому везу мотоцикл і свою сім'ю з друзями. Кращого часопроведення для мене немає."

Автор: Володимир Мукан
  Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

Деякі зі спортсменів перевіряють вузли своїх мотоциклів, обідають або спілкуються. Цього разу неподалік від старту створили фотозону із банером, на якому зображені логотипи СТК "Сона". Там фотографуються всі охочі.

"Я шостій рік у мотоспорті. Почав у 35, а зараз мені 41. Виступаю у класі MX1. У 1986 році проходив чемпіонат з мотоспорту ще в СРСР. І я там був. Мене ці змагання на мотоциклах захопили настільки, що вони стали мрією. І я її зміг здійснити, - розповідає Вадим Карнаух з Покрова Донецької області. Він саме під'їхав на мотоциклі до фотозони. - Найнебезпечніше в цьому виді спорту - це страх. Дякуючи моєму тренеру Валерію Доценку, в мене страх зник і я добиваюся результатів. Торік отримав звання кандидата в майстри спорту. Зараз вже без цього не можу, мотокрос - це частина мене".

Автор: Володимир Мукан
  Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

Через деякий час починаються нові заїзди. Більшість глядачів спостерігають за перегонами з трибун. Частина знімає на мобільні телефони гонки біля парканів.

Мене ці змагання на мотоциклах захопили настільки, що вони стали мрією. І я її зміг здійснити

"Прийняли тут спортсменів, які подолали сюди не одну сотню кілометрів. Є учасники з Дніпропетровської, Донецької, Чернівецької, Чернігівської областей. Радий, що і погода цього разу не підвела. Це позитивно вплинуло на задоволення учасників змагань і умови, - говорить Олександр Пащинський, член правління Федерації мотоциклетного спорту в Україні, головний організатор етапу чемпіонату світу з мотокросу серед екіпажів в Україні та організатор змагань на СТК "Сона". Він саме проходив повз адміністративний корпус комплексу. Тримає в руках рацію. На шиї висить бейдж. - На щастя, карантин ніяк не вплинув на активність спортсменів у проведення змагань у нас. З одного боку, ми дотримуємося всіх норм, передбачених Мінохорони здоров'я. З другого - у нас такий вид спорту, який не сприяє поширенню вірусів. Всі змагання відбуваються на свіжому повітрі і з величезною дистанцією між учасниками".

Автор: Володимир Мукан
  Відбулися змагання з мотокросу
Відбулися змагання з мотокросу

Під час розмови чутно голос ведучого-коментатора. Він через мікрофон повідомляє глядачам про хід змагань.

"Наступні змагання тут будуть 17-18 жовтня. Тоді проходитиме Фінал кубка України. Спортсмени активно до цього готуються - цілий рік проходять відбіркові змагання в різних регіонах України. І ті люди, які входять в десятку в кожному регіоні, приїжджають на фінал", - пояснює організатор.

Минулого тижня український гонщик Сергій Малик встановив рекорд швидкості на вітчизняному електромотоциклі The Spirit of Ukraine. Заїзд відбувався на аеродромі АНТК "Антонов" під Києвом поряд із найбільшим літаком у світі Ан "Мрія".

Зараз ви читаєте новину «Стрибки на мотоциклах і шалена швидкість - відбулися видовищні перегони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути