вівторок, 24 жовтня 2017 17:55

Що допоможе знизити смертність на дорогах

Що допоможе знизити смертність на дорогах
В Україні на 1 млн населення зафіксовані 93 смерті у ДТП. Фото: Униан

Жахлива автокатастрофа в Харкові змусила багатьох брати участь в дискусії про дорожню безпеку. Шкода, що замислюємося про це тільки після гучних катастроф. Крім обговорення причин і наслідків кривавої харківської трагедії, хочеться додати до дискусії практичні поради, - пише у своєму блозі директор Центру демократії і верховенства права, ініціатор кампанії "За безпечні дороги" Тарас Шевченко.

Фахівець називає 5 кроків, які допоможуть знизити смертність на дорозі.

1. Пасажир ви чи водій - завжди користуйтеся ременями безпеки. Винятків бути не може. Наше дослідження показало, що лише 15% українських водіїв користуються ременями.

2. Не перевозьте пасажирів (у тому числі на задніх сидіннях) без ременів безпеки. Під час аварії не пристебнутий пасажир ззаду водія може вбити пристебнутого водія.

3. Не перевозьте дітей без дитячих крісел. Так, автокрісло врятувало життя дочки Ірини Бережної. Сама ж жінка загинула.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Просто зменш швидкість: добірка соціальної реклами

4. Проаналізуйте швидкість, з якою зазвичай їдете. Зменшіть її, не чекаючи камер, штрафів чи листів щастя. Зробіть усвідомлений вибір. Швидкість і не пристебнуті ремені - ключові причини смертності на дорогах.

5. Переконуйте інших користуватися ременями безпеки і не перевищувати швидкість. Тільки ці два чинники здатні врятувати більше тисячі життів щорічно.

"Можна багато говорити. Вимагати від влади. Важливіше бути чесним перед собою і зрозуміти, що ти готовий до змін у собі. Переважно людей на дорогах вбивають не мажори і не п'яні, а звичайні водії. Вбивають і самі вбиваються. А ще калічать і самі калічаться", - каже Тарас Шевченко.

Україна опинилася на 10-му місці у рейтингу країн з найбільшою смертністю на дорогах. Дослідження провела аналітична група Corestone. В Україні на 1 млн населення зафіксовані 93 смерті у ДТП. Найменша смертність в автомобільних аваріях у тих країнах, де існує обмеження швидкості в населених пунктах – 50 км/год і менше. З 2005-го по 2016 рік на українських дорогах сталися 2 032 524 аварії, кажуть аналітики Corestone. Із них півмільйона - у Києві. У середньому в день трапляється 554 ДТП.

Зараз ви читаєте новину «Що допоможе знизити смертність на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути