неділя, 02 квітня 2023 00:45

Самокати та моноколеса тепер учасники дорожнього руху: підписано закон

Самокати та моноколеса тепер учасники дорожнього руху: підписано закон
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який класифікує електричні самокати та моноколеса в нашій державі як транспортні засоби. Фото: zhzh.com.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який класифікує електричні самокати та моноколеса в нашій державі як транспортні засоби.

У законі врахували рекомендації, напрацьовані українським велоспівтовариством. Він допоможе спростити класифікацію ДТП за участю такого транспорту. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко сказав, чи працюватиме транспорт у Києві під час повітряної тривоги

Транспортні засоби поділені на дві категорії:

– легкий персональний електричний транспортний засіб — транспорт з одним, двома, трьома або чотирма колесами, який оснащений електромотором потужністю до 1000 Вт і може розвивати швидкість до 25 км/год;

– низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб — транспорт з одним або декількома електромоторами, максимальна швидкість якого не перевищує 50 км/год, а споряджена маса не перевищує 600 кг.

Представник Асоціації велосипедистів Києва Богдан Лепявко зазначив, що класифікація електричного транспорту встановлює, що користувач такого пристрою є водієм.

"Це значно спрощує трактування пригод за участю електричних самокатів та моноколіс", – пояснив він.

З 23 березня знову можна замовити індивідуальні номерні знаки для транспортного засобу онлайн через Електронний кабінет водія.

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр є платними.

Оскільки їх вартість включає, крім вартості металевої номерної бази, ще й вартість комбінації цифр. Про це повідомив Головний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «Самокати та моноколеса тепер учасники дорожнього руху: підписано закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути