Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2017 17:45

Потрібно заборонити клеїти на авто знак "інвалід" кому завгодно - експерт

Потрібно заборонити клеїти на авто знак "інвалід" кому завгодно - експерт
Після підвищення штрафів за паркування на місцях інвалідів, потрібно чітко визначити, хто може користуватися розпізнавальним автомобільним знаком "За кермом інвалід" - експерт Фото: відкриті пошукові мережі

Розпізнавальну позначку "За кермом інвалід" у нас клеять всі, кому заманеться, бо у законі чітко не визначено, з якою саме інвалідністю можна ним користуватися, вважає автомобільний експерт Володимир Караваєв. На його думку, після підвищення штрафів за паркування на місцях інвалідів, потрібно чітко визначити, хто може користуватися розпізнавальним автомобільним знаком "За кермом інвалід".

"У законодавстві пропустили важливий момент, пов'язаний з видачею автомобільного знаку "Інвалід". Раніше це питання регламентував окремий наказ Міністерства внутрішніх справ № 379, який прописували для ДАІ. Згідно з пунктом 9.2 цього наказу, знак "Інвалід" видавали лише громадянам з ознаками інвалідності опорно-рухового апарату. Тоді у реєстраційний документ на автомобіль вносилася відповідна спеціальна мітка", - каже Gazeta.ua автоексперт Володимир Караваєв.

Зараз це питання законодавством не врегульоване.

"Цей наказ досі діючий, його ніхто не скасовував. Але зміни під нинішні правоохоронні органи в нього не внесли. Він стосувався ДАІ, а зараз реєстрацією транспортних засобів займаються сервісні центри МВС. До того ж у тому наказі мова йде лише про автомобілі з ручним керуванням. Потрібно підлаштувати його під теперішні реалії", - каже автоексперт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи побільшає парковок для людей з інвалідністю після збільшення штрафів?

Законопроект, який набув чинності 26 жовтня, і збільшує штрафи за паркування на місцях для людей з особливими потребами, недосконалий і недопрацьований.

"Говорячи про підвищенням штрафів за зупинки на місцях для людей з інвалідністю, треба повернутися до питання: хто має право використовувати ці спеціальні знаки на автомобілях? Це те, чого зараз не вистачає поліції для визначення статусу водія або його пасажира. Тоді не довелося б вимагати у водіїв довідки про інвалідність. Якщо на автомобілі є спеціальний знак, значить, видали його виправдано і аргументовано. Зараз же їх клеять усі, кому заманеться. Єдиний вихід в ситуації, яка склалася, - поліція може перевіряти не довідки, а спеціальні позначки про дозвіл на установку розпізнавального знака "Інвалід" в свідоцтвах про реєстрацію транспортного засобу", - радить експерт.

26 жовтня набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю". Він майже вчетверо збільшує розмір штрафу за паркування у місцях, призначених для осіб з інвалідністю. Відтепер він становить 60-100 неоподатковуваних мінімумів. Це - 1020-1700 грн. Такий самий штраф повинні сплатити організації та підприємства, які не відвели спеціально обладнані паркувальні місця для осіб з інвалідністю або облаштували їх з порушеннями.

Зараз ви читаєте новину «Потрібно заборонити клеїти на авто знак "інвалід" кому завгодно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути