середа, 17 жовтня 2018 09:48

Компанію "Кадилак" назвали на честь дослідника
6

Cadillac 8 1/4HP Detachable-toplimousine 1904. Фото: Вікіпедія
Cadillac 6 1/2HP Rear-entrancetonneau 1904. Фото: Вікіпедія
Cadillac 10HP Tonneau 1904. Фото: Вікіпедія
Cadillac 8 1/4HP Surrey 1904. Фото: Вікіпедія
Cadillac 6 1/2HP Tonneau 1903. Фото: Вікіпедія

Сьогодні, 1902 року випустили перший автомобіль марки "Кадилак" у Детройті в американському штаті Мічиган.

Засновники фірми "Кадилак" - інженер з точних машин Генрі Ліланд і підприємець Вільям Мерфі. Фірму сформовали на уламках "Автомобільної компанії Детройта", яка після того, як з неї в 1902 пішли Генрі Форд і кілька його ключових партнерів, збанкрутувала і підлягала ліквідації.

Для ліквідації активів фірми фінансові покровителі Форда, Мерфі та Лемюель Боуен звернулися до Ліланда, щоб оцінити завод і обладнання перед продажем. Замість цього Ліланд переконав їх продовжити автомобільний бізнес, використовуючи готовий одноциліндровий двигун його виробництва.

  Кадилак, 1903  рік. Фото: Вікіпедія
Кадилак, 1903 рік. Фото: Вікіпедія

З відходом Форда треба було змінити назву фірми, компанію перейменували в "Автомобільну компанію Кадилак" в честь французького дослідника і колоніального адміністратора XVII століття Антуана Ломе де Ла Мот-Кадільяка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як створювали легендарну радянську "Копійку"

З ранніх років існування компанія прагнула до високоточної розробки та елегантної розкішної обробки, щоб її автомобілі порівнювалися з усім найпрекраснішим в Сполучених Штатах. У 1908 році важливим нововведенням стало використання взаємозамінних частин. "Кадилак" був першим виробником, що запустив в серію повністю закритий автомобіль таксі в 1910 році.

  Cadillac 8 1/4HP Surrey 1904. Фото: Вікіпедія
Cadillac 8 1/4HP Surrey 1904. Фото: Вікіпедія

Також "Каділлак" розробив багато автомобільних пристроїв і пристосувань, включаючи повну електросистему, безударну ручну коробку передач і стальну кришку. Під маркою "Каділлак" було розроблено три двигуни, один з яких дав стандарт для американської автопромисловості. Як результат цього, Кадиллак став першою американською машиною, вигравши престижну гонку Дьюар Трофі у Королівському автомобільному клубі Великобританії та висунувши лозунг "Стандарт для всього світу".

70 років тому заснували японську компанію Honda. Засновник всесвітньовідомої компанії Соітіро Хонда у 1928 році отримав свій перщий патент на ідею замінити в колесі дерев'яні спиці на металеві. У 1938 році він винайшов поршневі кільця. Їх виробництвом займалася заснована ним в 1937 році компанія Tokai Seiki Heavy Industry. У 1945 році вона серйозно постраждала через війну і землетрусу. Хонда її продав за 450 тис. ієн.

Зараз ви читаєте новину «Компанію "Кадилак" назвали на честь дослідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути