понеділок, 25 червня 2018 16:44

Фактично звільнять водіїв від покарання - зареєстрували новий законопроект щодо водіння напідпитку

  Водіння у п'яному стані може стати кримінальним злочином. Авто 24
Водіння у п'яному стані може стати кримінальним злочином. Авто 24

Водіння у п'яному стані може стати кримінальним злочином.

На початку червня Верховна Рада прийняла за основу законопроект №7279-д, який передбачає внесення низки змін до Кримінального кодексу.

Законопроект торкнеться і водіїв. Пропонується суттєво підвищити відповідальність за керування автомобілем напідпитку. Пропонують зробити це кримінальним злочином.

Пропонують ввести штраф від 17 до 34 тис. грн і позбавлення права керування до 3 років, а при повторній їзді напідпитку - штраф до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років.

"Прийняті Верховною Радою в першому читанні зміни до Кримінального кодексу фактично звільняють водіїв від покарання за керування транспортним засобом у нетверезому стані", - каже адвокат Вадим Володарський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечне нехтування пасками безпеки - думка експерта

За його твердженням, оскільки водіння у п'яному стані виключається з Кодексу адміністративних правопорушень і переходить у розряд кримінальних злочинів, то ця обставина вносить прецедент безкарності. Оскільки введення кримінальної відповідальності не має зворотної сили, то всі, хто на момент вступу в силу закону були позбавлені права керування згідно з нині чинною КоАП, стають позбавленими покарання. Простіше кажучи, їм повинні будуть повернути водійські посвідчення, оскільки норма, на підставі якої вони були вилучені, в силу закону виключається.

"Водії матимуть більше можливостей для ухилення від відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Справа в тому, що в Кримінальному діловодстві немає поняття "медичний огляд", і немає порядку його проведення. Що погано - законопроектом навіть не передбачається врегулювання цього питання. Є тільки поняття "огляд особи", яке може проводитися слідчим із залученням медпрацівника. Відповідно, рішення про покарання повинен виносити слідчий, але закон не регламентує його взаємодію з медичним працівником", - додав Володарський.

Депутати пропонують підвищити штраф для водіїв, які не користуються пасками безпеки в авто.

Проект закону № 8492 зареєстрували у парламенті 18 червня.

Зараз ви читаєте новину «Фактично звільнять водіїв від покарання - зареєстрували новий законопроект щодо водіння напідпитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути