вівторок, 08 серпня 2017 17:50

Експерт розповів про причини великої аварійності на дорогах

Експерт розповів про причини великої аварійності на дорогах
За рік на дорогах України гине понад 4 тис. людей. Фото: ИнфоСМИ

Минулими вихідними у ДТП загинуло 9 українців. З початку нинішнього року сталося понад 76 тис. аварій. У них загинуло майже 1,4 тис. осіб. За рік на дорогах гине понад 4 тис. людей, повідомляють у МВС.

Серед причин аварійності - перевищення швидкості (2155 аварій ), неуважність водіїв під час обгонів (1379), порушення правил переїзду перехресть (770), недотримання дистанції (586), кермування у нетверезому вигляді (528).

Утім фахівці називають іншу причину збільшення ДТП на дорогах. Це - відсутність контролю.

"На українських дорогах немає єдиного системного підходу з державного контролю. До прикладу, на траси міжнародного значення і на місто Вінниця виходить чергувати близько 30 патрульних поліцейських. Більшість із них займаються цивільними справами. На дороги залишається 2-3 екіпажі на зміну. Чи можуть вони впоратися з містом? Ні! І така ситуація скрізь. Потрібно збільшити кількість поліцейських на дорогах", - розповідає Gazeta.ua керівник громадської організації "Комітет безпеки руху" Володимир Черкас.

Крім того, є прогалини у чинному законодавстві. Адже поліція не може без причини зупинити транспортний засіб. Відтак виявити, у якому стані водій кермує автомобілем, не можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові водійські права: електронні чипи, придатність 15 років, оформлення за 1,5 год.

"Потрібно посилити контроль за п'яними водіями. Визначити це можна лише при особистому контакті поліцейського з водієм. Але безпричинно зупинити авто поліцейський не має права. Крім того, ту ж 130 статтю Кримінального кодексу про керування у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння легко оскаржити у суді чи наркодиспансері. Після оскарження рішення поліцейський може отримати догану. Наступного разу він просто не помітить такого водія. У Європі про п'яного водія люди самі повідомляють у поліцію. У нас на дорозі затримали такого, виявили 4 проміле у крові. Інші водії відмовляються ставати понятими. Мовляв, я такий самий. Сьогодні він п'яний, завтра - я", - вважає експерт.

У липні 2016-го Петро Порошенко підписав закон про посилення адміністративної відповідальності за водіння у стані сп'яніння. За перше порушення водієві грозить штраф у розмірі 10,2 тис. грн та позбавлення права керування транспортними засобами на рік за водіння. За друге порушення протягом року - 20,4 тис. грн і позбавлення водійських прав на 3 роки. За третє - понад 40 тис. грн і позбавлення права керування транспортними засобами на 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про причини великої аварійності на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути