четвер, 25 лютого 2021 16:19

Експерт розповів, чому після підвищення штрафів аварій не поменшає

Експерт розповів, чому після підвищення штрафів аварій не поменшає
Експерт розповів, чому після підвищення штрафів аварій не поменшає фото: autonews.net

В Україні впродовж 2020 року сталися понад 168 107 дорожньо-транспортних пригод, у яких загинула 3541 особа і 31 974 людини травмувалися.

Головними причинами ДТП із загиблими або потерпілими торік були: перевищення безпечної та встановленої швидкості руху; порушення правил маневрування; порушення правил проїзду перехресть; порушення правил проїзду пішохідних переходів; недотримання дистанції.

"В Україні впродовж багатьох років проблему з аварійністю намагаються вирішити підвищенням штрафів. Ніколи ще підвищення штрафів не розв'язувало цю проблему", - говорить Gazeta.ua експерт із питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Експерт розповідає, що насправді є 3 важливі складові, без вирішення яких не зміниться ситуація з аварійністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поліцейський у смартфоні": українці можуть доносити на водіїв-порушників

"1-ша складова - підвищення штрафів. 2-га позиція - це законодавство. В Україні воно морально та фізично застаріло. Усі пострадянські країни вже змінили своє законодавство в галузі дорожнього руху. Україна - єдина країна, яка ще працює за старим законами. У нас діють правила дорожнього руху, яким 50 років. Наше законодавство незрозуміле, плутане, у ньому є низка протиріч. Тому його треба змінювати.

3-тя складова - найголовніша. В Україні немає єдиного органу, який би врегульовував безпеку дорожнього руху. У законі про дорожній рух вказали, що Нацполіція врегульовує безпеку дорожнього руху, але це не зовсім так. Наша патрульна поліція займається не тільки питаннями дорожнього руху, а врегульовує будь-які питання. Дорожній рух - це одна зі складових. Свого часу в Україні функціонувала Державтоінспекція. Вона дійсно відповідала за безпеку дорожнього руху. Зараз у нас такого органу немає", - додає експерт.

В Україні у водійських посвідченнях з'являться нові позначки. Вони вказуватимуть на обов'язок водія користуватися окулярами, контактними лінзами, пов'язкою на оці, слуховим апаратом або протезом кінцівки. Окрім цього, у посвідченнях зазначатимуть необхідні конструктивні особливості для транспортного засобу та обмеження для водія.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому після підвищення штрафів аварій не поменшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути