четвер, 20 вересня 2012 18:11

Експерт розповів, як Україна може обійти утилізаційний збір Росії

Експерт розповів, як Україна може обійти утилізаційний збір Росії
Фото: autocentre.ua

Україна може обійти сплату Росії утилізаційного збору за імпорт авто, закуповуючи їх через Білорусь чи Казахстан.

Таку думку висловив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко в ефірі Українського радіо.

"Казахстан і Білорусь як члени Митного союзу не ввели нічого подібного, через них машини можуть завозитись. Тобто на сьогодні Україна теоретично може ввозити автомобілі через ці країни з використанням фірм-"прокладок", - сказав він.

За його словами, щоб уникнути санкцій з боку ВТО, Росія могла би запровадити утилізаційний збір від імені Митного союзу.

"Росія зробила велику помилку, коли вводила це рішення. Я би зробив це ідеально, ввівши це від Митного союзу, який не є членом ВТО. А членами ВТО є окремо всі країни - члени Євросоюзу і сам ЄС. Якби це рішення ввів Митний союз, які претензії?" - зауважив Назаренко.

Експерт також спрогнозував тривале вирішення цієї проблеми, якщо Україна поскаржиться у ВТО.

"ВТО - досить бюрократична організація. Потрібно, щоб спочатку звернулися до конфліктного комітету. Вони будуть вивчати питання, потім рекомендувати", - пояснив Назаренко.

Нагадаємо, з 1 вересня Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. На думку експертів, це має на меті в першу чергу захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.

У відповідь на дії Росії Кабмін встановив утилізаційний збір на всі автомобілі, що ввозяться з РФ. Згідно з відповідною постановою, юридичні та фізичні особи, які імпортують для вільного обігу транспортні засоби та кузови для них з Російської Федерації, зобов'язані самостійно забезпечити подальшу заготівлю та утилізацію відходів (кузовів, акумуляторів, полімерних, гумових і інших виробів), або укласти договір з профільними підприємствами (що мають потужності і необхідні дозвільні документи) про проведення утилізації з урахуванням затверджених урядом граничних цін.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як Україна може обійти утилізаційний збір Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути