понеділок, 09 листопада 2009 15:29

Дизайнер "Формули-1" розробив електромобіль (ФОТО)

У Британії представили електромобіль, розроблений колишнім дизайнером "Формули-1" Гордоном Мюрреєм, що працював з командою McLaren.

Всього протягом найближчих 16 місяців розроблять три прототипи моделі Т-27.

У технологію виробництва автомобіля, яка називається iStream, було вкладено 9 мільйонів фунтів (більше 13 млн доларів), причому близько половини цих грошей було виділено британським урядом.

Оскільки електромобілі робляться не з прокатної сталі, лінія з виробництва займає приблизно в п"ять разів менше місця, ніж звичайний автозавод.

Як пояснив директор з інновацій британської Комісії з технологій Девід Ботте, форма всіх деталей розробляється на комп"ютері, а разом їх з"єднують за за допомогою зварювання.

"Це дуже радикальний підхід до виробництва", - сказав він в інтерв"ю Бі-бі-сі. - Зазвичай ми говоримо або про вартість, або про низькі викиди вуглекислого газу, або про ефективне використання ресурсів - тут же ми вбиваємо відразу всіх зайців".

Електромобіль Т-27 розроблений для міських потреб. Його попередник Т-25 важить всього 600 кг - удвічі менше, ніж вага звичайного сімейного автомобіля.

"Автомобілі зазвичай обтяжують не з міркувань безпеки, а заради розкоші, - говорить Девід Ботте. - Трубчаста рама Т-27 сконструйована так, щоб поглинати енергію. Вона неодмінно пройде всі необхідні тести з безпеки".

Винахідник iStream Гордон Мюррей удосконалював цю технологію, починаючи з 1999 року, у нього працюють кілька його колишніх колег по "Формулі-1".

"Ідея така ж, як у McLaren, - говорить він. - Вона полягає в тому, щоб зробити легкий двигун, який при цьому ефективно працює, тільки вже в звичайному міському автомобілі".

Найдорожча частина будь-якого електромобіля, додає Мюррей, - це батарея. Тому, щоб працювати ефективно, він повинен бути як можна легшим.

Т-27 може розвивати швидкість до 60 миль на годину (майже 100 км / год) і може без підзарядки долати відстань 160 км.

"Він як раз підійде, щоб їздити на роботу з передмістя, забирати зі школи дітей та всього такого, - говорить Мюррей. - Ми нікого не закликаємо позбутися звичного універсального автомобіля, але потрібно рухатися саме в цьому напрямку - замість того, щоб мати на сім"ї по дві великі машини ".

За матеріалом: ВВС

Зараз ви читаєте новину «Дизайнер "Формули-1" розробив електромобіль (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути