неділя, 28 квітня 2024 01:49

Чому важливо перевіряти тиск в колесах авто: справа не лише в економії пального

Чому важливо перевіряти тиск в колесах авто: справа не лише в економії пального
Про такий важливий параметр, як тиск у колесах, багато хто теж забуває. Фото: АвтоЕксперт

Багато з нас експлуатують машину не по одному року, тому вже в курсі того, що треба робити в тій чи іншій ситуації.

Однак далеко не всі автовласники, особливо новачки, в курсі всіх елементарних правил, тож можуть нашкодити неправильними діями своєму автомобілю. Так, про такий важливий параметр, як тиск у колесах, багато хто теж забуває, причому забуває перевіряти його регулярно.

А дарма, адже тиск перевіряти повинен раз на 1.5-2 тижні. Взимку ж інтервал перевірки скорочується до 1-1.5 тижня. Gazeta.ua пояснює, чому важливо перевіряти тиск в колесах автомобіля.

Річ у тім, що холодне повітря негативно впливає на тиск у колесах - воно падає і часом дуже стрімко. Тим часом нормальний тиск у шинах підтримувати обов'язково.

Про те, який тиск є оптимальним, ви дізнаєтеся в інструкції з експлуатації конкретної моделі автомобіля. В основному, інформація про оптимальний тиск в колесах по осях машини вказується в дверному отворі з боку водія - вся інформація поміщена в невеликій табличці, де тиск розраховується, виходячи з навантаженості транспортного засобу.

Таким чином, потрібно постійно підтримувати тиск у межах норми. Але що буде, якщо цього не робити? Якщо тиск у колесах буде зниженим, то перше, з чим ви зіткнетеся, - це нестабільність поведінки машини на дорозі. Знизиться точність і чутливість кермового управління, збільшиться нишпорення по дорозі з боку в бік, а в поворотах машину почне заносити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому досвідчені водії закликають періодично їздити на високих обертах: як це впливає на двигун

Друге - це збільшення витрат палива. Покришка зі зниженим тиском має більший опір коченню за рахунок збільшення плями контакту з дорогою, що призводить до зростання споживання пального.

Третій момент - це збільшення ризику пошкодження шини. Вона починає гірше тримати удари від нерівностей, каміння та купин, тому велика ймовірність того, що на боковинах з'являться грижі та порізи.

Крім того, в покришку зі зниженим тиском легше врізають різного роду цвяхи, саморізи і шурупи, гострі камінці - гострі осколки легко входять в обм'яклу поверхню, а ось від твердої вони відскакують.

Ба більше, шини зі зниженим тиском швидше зношуються, бо швидше нагріваються під час їзди і гума руйнується.

Втім, зустрічаються ще й варіанти, коли тиск у колесі значно вищий за оптимальний. Це відбувається тоді, коли манометр при вимірюванні тиску в колесах допускає великий відсоток похибки, в результаті ми перекачуємо покришки.

Від цього отримуємо жорсткіший хід, а також зниження зчіпних якостей шин з дорогою. Правда, котитися машина накатом починає веселіше і в цілому, знижується витрата палива через зниження опірності коченню.

Але ви повинні розуміти, що незначна економія палива не варта того, що підвіска матиме знижений ресурс. Зокрема, довга дорога із підвищеним тиском у шинах, загрожує зменшенням терміну служби кермових тяг та наконечників, кермової рейки, амортизаторів, сайлентблоків, кульових опор та ступичних підшипників.

Вся річ у тім, що жорсткі колеса гірше демпфують удари при проїзді нерівностей, внаслідок чого зростає навантаження на кермо і ходову частину. Тому тиск потрібно підтримувати оптимальний, інакше неприємностей не уникнути.

Буксир - доволі корисний інструмент, який може виручити водіїв під час складних погодних умов взимку.

Проте щоб використовувати його ефективно, варто знати базові правила та рекомендації. Як правильно застосовувати буксир взимку, читайте в матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «Чому важливо перевіряти тиск в колесах авто: справа не лише в економії пального». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути